Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ

Καθαρή μνημονιακή ρότα, κολυμβήθρα για ΛΑΟΣ
Μια κυβέρνηση που έχει ως βασικό κορμό εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου και χωρίς αλλαγές στα λεγόμενα «μνημονιακά υπουργεία», που σημαίνει ότι επιβεβαιώνεται στην πράξη πως η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου θα τρέξει μόνο τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ανέλαβε από χθες τις τύχες της χώρας.
 

Ο σχηματισμός της ήταν αποτέλεσμα ενός παζαριού τεσσάρων πλευρών και προσώπων -Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης (μέσω συνεργατών τους) και Λουκάς Παπαδήμος- για περισσότερες από 24 ώρες, εξαιτίας του οποίου καθυστέρησε για 2,5 ώρες και η ορκωμοσία του νέου σχήματος. Εχει 49 υπουργούς-υφυπουργούς έναντι 43 που είχε η προηγούμενη. Μεγάλο σχήμα, για να χωρέσουν όλοι.
Από αυτούς, οι έξι είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., εκ των οποίων δύο είναι οι αντιπρόεδροί της, Δ. Αβραμόπουλος (παραιτήθηκε από βουλευτής) και Στ. Δήμας. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του ΛΑΟΣ με τέσσερα πρόσωπα -έναν υπουργό, τον Μ. Βορίδη- και είναι εντυπωσιακή, γιατί αποκτά κυβερνητική συμμετοχή, αν και είναι το πιο νέο κόμμα της Βουλής και με σχετικά μικρό ποσοστό... Από το νέο σχήμα φαίνεται ότι προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού είναι ο Τάσος Γιαννίτσης (Εσωτερικών) και ο Γ. Σταυρόπουλος (Επικρατείας).
Αγνωστο είναι το πρόσωπο που θα οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα είναι προσωπική επιλογή του νέου πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, έλεγαν χθες ότι, με δεδομένο ότι ο νέος πρωθυπουργός επί της ουσίας αποδέχθηκε για το σχηματισμό της κυβέρνησης τις προτάσεις των κομμάτων, θα επιχειρήσει στις επόμενες ημέρες να διαμορφώσει στο Μαξίμου έναν κύκλο συμβούλων, με τους οποίους θα ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Γι' αυτό θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι αυτά τα πρόσωπα και ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα έμειναν εκτός οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Πάνος Μπεγλίτης, Σ. Λαμπρινίδης, Η. Μόσιαλος και ο υφυπουργός Χ. Αηδόνης. Οι τρεις πρώτοι, στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.
1Αλλαγές υπουργών έγιναν μόνο σε τρία υπουργεία:
- Στο Εσωτερικών, το οποίο ανέλαβε ο Τάσος Γιαννίτσης -επιλογή του νέου πρωθυπουργού-, που ήταν μέχρι χθες πρόεδρος στα ΕΛ.ΠΕ., στη θέση του Χ. Καστανίδη. Είναι το υπουργείο που θα οργανώνει τις εκλογές και έχει την ευθύνη οργάνωσης, διοίκησης του κράτους, καθώς προΐσταται πολιτικά στους δήμους, στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι στενός φίλος του Κώστα Σημίτη, γνωστός στο ευρύ κοινό από το «νομοσχέδιο Γιαννίτση» για το Ασφαλιστικό το 2001, που ποτέ δεν έγινε νόμος.
Αναπληρώτρια υπουργός η Φώφη Γεννηματά (μετάθεση από το υπουργείο Παιδείας), που αποδεικνύεται εφτάψυχη, καθώς επιβίωσε σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2009, αν και σε δεύτερο ρόλο. Λεπτομέρεια: ο κ. Παπαδήμος είχε διοριστεί το 1993 υποδιοικητής και το 1994 διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδας όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.
- Στο Εθνικής Αμυνας ανέλαβε υπουργός ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που παραιτήθηκε από βουλευτής, στη θέση του Π. Μπεγλίτη. Αναπληρωτής ανέλαβε ο Γ. Ραγκούσης, μετατεθείς από το υπουργείο Υποδομών και χωρίς πλέον το άγχος των ταξιτζήδων. Νέο πρόσωπο, ως αναπληρωτής υπουργός, ο Γ. Γεωργίου από το ΛΑΟΣ... Παρέμεινε υφυπουργός ο Κ. Σπηλιόπουλος.
- Στο Εξωτερικών ανέλαβε ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Στ. Δήμας, στη θέση του Σ. Λαμπρινίδη, που τον Ιούνιο είχε παραιτηθεί από την Ευρωβουλή για να γίνει υπουργός. Είναι εκ των έμπιστων προσώπων του Γ. Παπανδρέου και λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να μείνει στη θέση του ο κ. Λαμπρινίδης, αλλά δεν κατόρθωσε να τον διασώσει. Παραμένουν η αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Δημ. Δόλης, επίσης άνθρωπος του Γιώργου.
2Καμιά ουσιαστική αλλαγή στο οικονομικό και το «μνημονιακό επιτελείο», που θα αναλάβει όλη τη βρόμικη δουλειά στους επόμενους μήνες.
- Στο Οικονομικών, υπουργός είναι ο Β. Βενιζέλος. Διατηρήθηκαν και οι Σαχινίδης, Οικονόμου, προστέθηκε όμως ως υφυπουργός ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Ι. Μουρμούρας, καθηγητής Μακροοικονομίας στη Θεσσαλονίκη, γνωστός και του κ. Βενιζέλου.
- Στο Ανάπτυξης παραμένουν ο Μ. Χρυσοχοΐδης και οι Ξυνίδης, Μωραΐτης. Προστέθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ, που αναλαμβάνει τη χηρεύουσα θέση του Ναυτιλίας.
- Καμία αλλαγή στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα υπουργείο αιχμής στο Μνημόνιο. Οι πρώην συνδικαλιστές Κουτρουμάνης και Κουτσούκος παραμένουν .
- Ούτε στην Ενέργεια, τομέας, με μεγάλο ενδιαφέρον για την τρόικα, άλλαξε το σχήμα. Οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης και Γ. Μανιάτης συνεχίζουν.
- Ομως, στο υπουργείο Υποδομών, όπου εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί και φορτηγών, νομοσχέδιο που αποτελεί για την τρόικα όρο απαράβατο, η ηγεσία άλλαξε. Το έργο αυτό ανέλαβε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, με υφυπουργό τον Γ. Μαγκριώτη που παρέμεινε. Ο ΛΑΟΣ είχε αντιταχθεί στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων...
3 Αλλα υπουργεία:
- Μόνος διασωθείς από τους στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ο Π. Γερουλάνος, στο υπουργείο Πολιτισμού, που εκφράζει προβληματισμό για το μέλλον της νέας κυβέρνησης (βλέπε σελ. 4).
- Καμιά αλλαγή στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
- Τα δύο «βαριά» ονόματα της «πράσινης τρόικας», Αννα Διαμαντοπούλου στο Παιδείας και Α. Λοβέρδος στο Υγείας, παραμένουν. Ο έτερος Γ. Ραγκούσης πήγε αναπληρωτής Αμυνας. Και οι τρεις είχαν ταχθεί υπέρ της λύσης Παπαδήμου.
- Η δημόσια διοίκηση παραμένει στον Δημ. Ρέππα.
- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά θα έχει υφυπουργό τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλη.
- Ο αμίλητος εδώ και καιρό Θ. Πάγκαλος παραμένει αντιπρόεδρος. *
Η νέα κυβέρνηση
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Λουκάς Παπαδήμος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
Θεόδωρος Πάγκαλος
και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας, Παντελής Τζωρτζάκης
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός Αναστάσιος Γιαννίτσης
Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτές υπουργοί Φίλιππος Σαχινίδης, Παντελής Οικονόμου
Υφυπουργός Ιωάννης Μουρμούρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός Σταύρος Δήμας
Αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτές υπουργοί Ιωάννης Ραγκούσης, Γεώργιος Γεωργίου
Υφυπουργός Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργοί Θάνος Μωραΐτης, Αδωνις Γεωργιάδης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Υπουργός Μαυρουδής Βορίδης
Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Τιμοσίδης
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργοί Γιάννης Δριβελέγκας, Αστέριος Ροντούλης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπουργός Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός Μανώλης Οθωνας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργοί Γιώργος Νικητιάδης, Πέτρος Αλιβιζάτος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Γιώργος Σταυρόπουλος
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
www.ehtnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου