Για μια αναμέτρηση μεγάλης διάρκειας από τον Σεπτέμβριο ετοιμάζονται οι καθηγητές, αντιδρώντας στον πόλεμο που έχουν κηρύξει κυβέρνηση και τρόικα στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών και οι επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί συνεχίζουν τη δράση τους, αξιοποιώντας ακόμα και τα τοπικά πανηγύρια προκειμένου να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να συγκροτήσουν μέτωπο πάλης με τους γονείς, τους μαθητές και τα συνδικάτα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο σχολείο. Οι δράσεις αυτές, είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο, οδηγούν στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού του Σεπτεμβρίου. Ήδη οι καθηγητές, με απόφαση του συνεδρίου τους, έχουν αποφασίσει απεργία διαρκείας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μετατρέποντας τα σχολεία σε κέντρα αγώνα, ανοικτά στην κοινωνία.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υλοποιώντας τις μνημονιακές πολιτικές, αποψιλώνει τα δημόσια σχολεία από εκπαιδευτικούς. Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών είναι σαφής: Με τόσες διαθεσιμότητες, απολύσεις, μετατάξεις, μεταθέσεις και συνταξιοδοτήσεις είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Δεν βγαίνει το πρόγραμμα.
Η διαθεσιμότητα-απόλυση των 2.121 εκπαιδευτικών της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση περνάει τώρα στη δεύτερη φάση του πογκρόμ κατά της εκπαίδευσης. Με την ψήφιση του νόμου 4172/13, άνοιξε ο δρόμος για τις υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ήδη άρχισαν να καταρτίζονται οι λίστες της αφαίμαξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ικανότατους εκπαιδευτικούς, που εντός των επόμενων εβδομάδων θα κληθούν να λάβουν φύλλα πορείας για την τοποθέτησή τους σε κενά τα οποία θα αποφασίζει ο υπουργός Παιδείας, ερήμην των υπηρεσιακών συμβουλίων. «Είμαστε ελέω μιας ανηλεούς κυβέρνησης και της τρόικας», δηλώνει ο Θ. Κοτσιφάκης, που από 1η Αυγούστου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καθηγητές που αναμένεται να λάβουν φύλλο πορείας θα ξεπεράσουν τις 7.000. Απ' αυτούς περίπου 5.000 θα μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα και 2.000 θα μετατραπούν σε διοικητικούς υπαλλήλους, καλύπτοντας, όπως λέει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, διοικητικές θέσεις. Με το ζόρι θα τους πάρουν από την τάξη και τις οικογένειές τους και θα τους πάνε όπου θέλουν, αναθέτοντάς τους τα καθήκοντα που θέλουν. Η άρνηση παραλαβής του φύλλου πορείας ισοδυναμεί με απόλυση. Η αποδοχή του με διαρκή ομηρία. Κι όλα αυτά μέσα από μια στημένη διαδικασία κατασκευής υπεράριθμου προσωπικού. Οι χιλιάδες καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ή που θα μπουν στο καθεστώς της υποχρεωτικής μετάταξης για να κρατήσουν τη δουλειά τους, δεν είναι υπεράριθμοι. Τους έκαναν υπεράριθμους μέσα από την αύξηση του ωραρίου, τις συμπτύξεις τμημάτων, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τομέων.
Ακόμη και το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των σχολείων χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατασκευής πλεονάζοντος προσωπικού. Το τελευταίο ρίχτηκε στη μάχη μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε και δείχνει ήδη την πόρτα εξόδου σε 1.318 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Τεχνολογίας στην Α' και Β' Γυμνασίου. Το μάθημα αυτό, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε ως non paper, καταργείται και μαζί του χάνονται και 1.318 οργανικές θέσεις. Αρκετές εκατοντάδες είναι και οι θέσεις που αναμένεται να χαθούν από τη νέα συρρίκνωση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της μουσικής.
Όμως, ο εφιάλτης δεν τελειώνει εδώ. Ετοιμάζεται και νέο κύμα διαθεσιμοτήτων προκειμένου να χορτάσει ο μινώταυρος της αναδιάρθρωσης. Περίπου 1.500 καθηγητές θα είναι τα επόμενα θύματα που θα αντληθούν κυρίως από τους τομείς της πληροφορικής, της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών. Στην αφαίμαξη της εκπαίδευσης θα πρέπει να προστεθούν και οι 10.000 αναπληρωτές που δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν, καθώς και 302 έμπειροι και προσοντούχοι εκπαιδευτικοί της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 3.500 εκπαιδευτικοί, μπορεί να καταλάβει το πλήγμα που θα δεχτεί το δημόσιο σχολείο. Όπως επίσης και ότι σύμφωνα με την προειδοποίηση του προέδρου της ΟΛΜΕ, είναι αδύνατον να βγει το πρόγραμμα.
http://www.avgi.gr/article/729795/olme-apergia-diarkeias-me-ti-nea-sxoliki-xronia