Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αναστέλλει το ΣτΕ την εγκύκλιο για αναιτιώδη απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αναστέλλοντας την εκτέλεση της εγκυκλίου περί δυνάμει αναιτιώδους καταγγελίας της σύμβασης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η αίτηση ακύρωσης της εγκυκλίου συζητείται στις 21 Νοεμβρίου.
Η εγκύκλιος είχε αποσταλεί τον Ιούλιο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και ερμηνεύοντας διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, υποστήριζε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.
Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.
Το ΣτΕ έκρινε με την 380/13 απόφασή του ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου