Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η Μέρα της Μαρμότας (Groundhog Day),

 

Μ' αγιόκλημα και γιασεμιά
Υπαίθριος χώρος Παλαιών Σφαγείων
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
   
Δευτέρα 5 Αυγούστου 9:30 μ.μ.
Η Μέρα της Μαρμότας (Groundhog Day),
Harold Ramis, ΗΠΑ, 1993, 101 λεπτά
Σχετικά με την ταινία αναφέρει ο συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου, Παναγιώτης Κράββαρης: «Ο δημοσιογράφος, και παρουσιαστής του καιρού Φιλ, αναλαμβάνει για ακόμη μια χρονιά να καλύψει με άλλους δύο μόνιμους συνεργάτες του την εθιμοτυπική τελετή πρόβλεψης του καιρού από ένα τρωκτικό, την μαρμότα, που αποτελεί τη μασκότ μιας κωμόπολης της Πενσυλβάνια. Η γελοιότητα της γιορτής και η ανιαρή ατμόσφαιρα της μικρής πόλης (τουλάχιστον στα μάτια του Φιλ) του θυμίζουν την στάσιμή του καριέρα, αυξάνουν την έτσι κι αλλιώς υπάρχουσα μελαγχολία του και τον κάνουν ακόμα πιο κυνικό και εγωιστή απέναντι στον κόσμο και τους συνεργάτες. Καθώς παγιδεύονται στην πόλη λόγω μιας χιονοθύελλας (την οποία ο Φιλ δεν είχε προβλέψει στο δελτίο καιρού), και αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν, το άλλο πρωί συνειδητοποιεί ότι ζει ξανά την προηγούμενη μέρα, με τη διαφορά ότι μόνο αυτός θυμάται τι συνέβη· οι άλλοι το έχουν ξεχάσει. Ο Φιλ ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά, και καθώς το παίρνει απόφαση ότι αυτό δεν θα αλλάξει, προσπαθεί να δει ποιες είναι οι προτεραιότητες της ζωής.
Η ταινία λειτουργεί σαν ένα εκλαϊκευμένο φιλοσοφικό δοκίμιο για τα στάδια της ύπαρξης: Από ένα ηδονιστικό στάδιο, όπου αναζητούνται αποκλειστικά οι απολαύσεις, ο χαρακτήρας περνά σε ένα στάδιο απελπισίας και τέλος σε ένα πιο υψηλό στάδιο, πιο ηθικό θα λέγαμε, όπου υπάρχει και η αγάπη.
Ο Μπιλ Μάρεϋ είναι ιδανικός στον ρόλο του Φιλ, καθώς αβίαστα ενσαρκώνει το αντιφατικό του ανθρώπου με άξονα το κυνικό χιούμορ. Ο κόσμος είναι πάντα πολύ βαρύς γι’ αυτόν, είναι λίγο εξυπνότερος από τους άλλους, απομονωμένος, μελαγχολικός και εγωιστής, και βαθιά καχύποπτος απέναντι στη χαρά. Ένας Άμλετ για σίτκομ, όπως τον έχει αποκαλέσει ο κριτικός Ρότζερ Έμπερτ».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου