Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκπνέουν οι προθεσμίες για 900.000 φορολογουμένους


 




ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
«Ανάσα» σε περίπου 200.000 φορολογουμένους, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει εντός της προθεσμίας τη φορολογική τους δήλωση, δίνει η -έστω και με καθυστέρηση- απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τους παράσχει τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τις 30 Αυγούστου χωρίς την επιβολή προστίμων. Η ίδια ημερομηνία ισχύει -ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου- και για τους περίπου 900.000 φορολογουμένους, οι οποίοι μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχαν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος.
Το ΥΠΟΙΚ υποχρεώνεται -με βαριά καρδιά- να αναγνωρίσει πως για τη συγκεκριμένη -κατ΄ ευφημισμόν- παράταση (σ.σ.: ουσιαστικά, πρόκειται για διευκόλυνση των φορολογουμένων, αφού η 30ή Αυγούστου ήταν ούτως ή άλλως η καταληκτική ημερομηνία για τους έχοντες ΑΦΜ που λήγει σε 0) λήφθηκε υπόψη ο αυξημένος φόρτος που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους -για πρώτη χρονιά φέτος- ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τα οικήματα). Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με τη νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, οι αυξημένες παράλληλες υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες. Παράγοντες οι οποίοι ταλαιπώρησαν όλο το καλοκαίρι εκατομμύρια φορολογουμένων και χιλιάδες λογιστές.
Τελευταία παράταση
Το ΥΠΟΙΚ, πάντως, με την ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς «δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι». Αλλωστε, όπως υποστήριξε ο -πάντα αισιόδοξος- γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, δεν υπάρχει λόγος νέας παράτασης, «αφού η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με ροή κατάθεσης 200.000 δηλώσεις την ημέρα και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Συνεπώς, όπως ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ, «κάθε υποβολή μετά την 30ή Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις».
Εκείνο, όμως, που προκαλεί έκπληξη είναι η υπόσχεση του υπουργείου για τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ. Οπως λέει, ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικονομικού έτους 2014 θα ξεκινήσει από το… φθινόπωρο (σ.σ.: εννοεί προφανώς του τρέχοντος έτους) «με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και για να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογουμένους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά».
Την ίδια ώρα, σε αναμονή βρίσκονται πάνω από 500.000 φορολογούμενοι (κυρίως μισθωτοί, οι οποίοι αμείβονται και με μπλοκάκι ή με απόδειξη δαπάνης), οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση μέσω του Taxisnet αλλά δεν έγινε η οριστική εκκαθάριση, καθώς κλήθηκαν να προσκομίσουν στις εφορίες τους για έλεγχο όλα τα δικαιολογητικά και κυρίως εκείνα που αφορούν τους παρακρατηθέντες φόρους και τις ιατρικές δαπάνες. Αυτοί κινδυνεύουν να πάρουν το εκκαθαριστικό τους με μεγάλη καθυστέρηση και να υποχρεωθούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε μόνο μία δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου