Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Πληρώνουμε τις... «υπερβολές»


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Προβόπουλου στην τελευταία έκθεσή του, το «μοναδιαίο κόστος εργασίας» μειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια 21,5% ενώ ο στόχος της τρόικας ήταν... 15%! Ξεπεράστηκε ο στόχος κατά πολύ. Προς το παρόν πάντως, δεν είδαμε καμιά σοβαρή επιρροή στην ανάπτυξη, αλλά μάλλον -αυτή η υπερβολή- οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας μία ύφεση μεγαλύτερη απ' αυτήν που μπορούσε να αντέξει η ελληνική οικονομία.
Από την άλλη, η μείωση του κόστους εργασίας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (μέχρι απορρύθμισης), όχι μόνο δεν ανέκοψε την ανεργία, αλλά λειτούργησε τελικά, μέσα από τους πιο σύνθετους μηχανισμούς της οικονομίας, στην κατεύθυνση της διεύρυνσής της. Αποτέλεσμα; Ο άνεργοι (1.371.450) ισοδυναμούν περίπου με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (1.365.400)! Το 20% των εργαζομένων παίρνουν (μεικτά) μισθό έως 500 ευρώ, ενώ το 50% μέχρι 800 ευρώ. Εάν προσθέσετε τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση των 300 ευρώ, τους απλήρωτους εργαζόμενους, τη μαύρη εργασία κ.λπ., έχετε όλο το εργασιακό παζλ του ιδιωτικού τομέα. Μόνο το 20% έχει μισθό άνω των 1.500 ευρώ μεικτά. Επακόλουθο είναι, τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις έρευνες, να αντέχουν, με τη σημερινή τους μορφή, μέχρι το τέλος του 2015. Το πρόβλημα είναι βραχυπρόθεσμο και είναι κυριολεκτικά μια κοινωνική «ωρολογιακή βόμβα», που εάν δεν... εξουδετερωθεί, δεν ξέρουμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει.
Σ' αυτό το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι μισθολογικές διορθώσεις στους κατώτερους μισθούς είναι πρώτης προτεραιότητας υπόθεση. Οπως και οι διορθωτικές επεμβάσεις σ' όλα τα «μέτρα» που πήρε η χώρα, τα οποία, εκ του αποτελέσματός τους, έχουν αρνητική απόδοση και «οικονομικό κόστος» μεγαλύτερο του οφέλους που υπολογιζόταν... Βέβαια, το βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Αλλά πώς; Τα «εργαλεία» που αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Προβόπουλος είναι ασαφή και ελλιπή, πολύ... φλου. Αντίθετα, ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του Αλέκου Παπαδόπουλου για «στοχευμένες χρηματοδοτήσεις παραγωγικών τομέων που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα». Ισως και οι φοροελαφρύνσεις για προσλήψεις ανέργων. Ιδέες υπάρχουν. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση και η ικανότητα...
panpan@pegasus.gr
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου