Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Σημεία και Τέρατα


 Κώστας Σπυρόπουλος 
Του Κώστα Σπυρόπουλου
photo: Alexandros Katsis@fosphotos.com
Σε 150 ημέρες θα ψηφίσουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες. Ίσως η σύμπτωση ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών να απαλλάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κατάρα, που ονομάζεται «ψήφος-μήνυμα». Ευλογημένοι αυτής της κατάρας αναδείχθηκαν, διαχρονικά, διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, που μπήκαν στον πρώτο γύρο γιατί απλώς ήσαν ή φαίνονταν αντικυβερνητικοί -όποιο κόμμα κι αν ήταν στην κυβέρνηση- και βγήκαν από το δεύτερο νικητές χάρη στις αλλαξοπρωτιές: ψηφίζουμε το δικό σας στην Καισαριανή και μας ψηφίζετε στη Νέα Ιωνία. Μερικές φορές στο αλισβερίσι έμπαιναν και οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ο αγροτοπατερισμός του βουνού και του κάμπου - ιδίως του κάμπου. Καβάλα στα τρακτέρ, διαλαλώντας «όλα τα λεφτά και όλα τα κιλά», οι πρωταθλητές του μεταπολιτευτικού σπορ «μπλόκα στις εθνικές οδούς» δεν έμπαιναν μόνο στην πλατεία Συντάγματος. Έμπαιναν και στους δήμους. Το πνεύμα του αντάρτικου ήταν τόσο διαδεδομένο ώστε κάθε φιλοκυβερνητικός υποψήφιος αισθανόταν την ανάγκη να τα σπάσει με το μητρώο κόμμα, να επιζητήσει τη ρετσινιά του διαγραμμένου, για να την εξαργυρώσει με τα διάσημα του «αντάρτη», ή του δελφίνου, στις δημοτικές εκλογές.
Τώρα το μήνυμα ας σταλεί μόνο με την ευρωκάλπη. Εκεί ας ξεσπάσει ο θυμός, εκεί ας σταλούν τα μηνύματα στα κόμματα, καθώς θα δοκιμαστούν τα νέα σχήματα, τα μηνύματα στην κυβέρνηση, στην τρόικα και τη Μέρκελ. Στη διπλανή κάλπη, ξεθυμασμένοι όλοι μας, ας επιλέξουμε φερέγγυα πρόσωπα για την Αυτοδιοίκηση και στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό. Και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Αρκεί να καταλάβει η κυβέρνηση ότι την πρώτη Κυριακή πρέπει να στηθούν οι δύο κάλπες. Διαφορετικά οι πολιτικές ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε δύο δόσεις, επισκιάζοντας την αυτοδιοικητική διάσταση. Αν δουν οι πολίτες τι είδους σημεία και τέρατα γεννάει ο θυμός στην ευρωκάλπη, τότε ίσως συναισθανθούμε οι πιο πολλοί την ανάγκη να μην παραδοθούν οι πόλεις στους νεοναζί στον δεύτερο γύρο, όπου καταφέρουν να μπουν οι Χρυσαυγίτες με πολιτικά στη δεύτερη Κυριακή.

Οι μη κομματικοί υποψήφιοι έχουν μαζί τους και ένα αναπάντεχο ατού: τον πολιτικό χρόνο. Ας ορκίζονται στου Μαξίμου ότι δεν σχεδιάζουν και βουλευτικές εκλογές τον Μάιο. Όσο διαρκεί η πολιτική αβεβαιότητα τόσο οι αστέρες της κεντρικής πολιτικής θα διστάζουν να αποδεχθούν το κομματικό χρίσμα για τις δημοτικές. Εκτός Βουλής σημαίνει και εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ίσως αυτές να είναι οι δημοτικές εκλογές, στις οποίες θα επιβεβαιωθεί ετεροχρονισμένα η φράση του Ανδρέα «νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκησή» με την οποία είχε παραφράσει την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 1986.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου