Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στα όρια της ασφυξίας

Σε κλοιό αιθαλομίχλης βρίσκεται σε καθημερινή βάση το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με τα αιωρούμενα σωματίδια να απειλούν την υγεία των πολιτών και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.
Η εικόνα αυτή είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, αλλά αποτυπώνεται πλέον και στις μετρήσεις των επιστημόνων.
Όπως ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής της ατμόσφαιρας Νίκος Χατζηαναστασίου μεταξύ 8 και 9 το βράδυ της Κυριακής ο σταθμός μέτρησης κατέγραψε 364 mg μικροσωματιδίων, τιμή που σπάνια συναντάται και καταγράφεται σε αντίστοιχες μετρήσεις.
Επίσης, μέσα σε χρονικό διάστημα 27 ημερών που οι μετρήσεις γίνονται συστηματικά στην πόλη των Ιωαννίνων, τις 21 ημέρες έχει παρατηρηθεί υπέρβαση της μέσης ημερήσιας τιμής. Το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέση ημερήσια τιμή είναι 50 mg, τιμή που δεν πρέπει να παρατηρείται περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο.
Ήδη, στα Γιάννενα έχει γίνει υπέρβαση των τιμών αυτών 21 ημέρες, αφού η μέγιστη ημερήσια μέση τιμή έχει φτάσει μέχρι και τα 170 mg.
Η κατάσταση αυτή όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και στο Δήμο Ιωαννιτών, που από την πλευρά τους ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση να λάβουν μέτρα.
Η Περιφέρεια έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για την ένταξη των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου του λεκανοπεδίου ως προς τη χρέωση της ενέργειας, στις διατάξεις της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου στο ΦΕΚ, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία η ρύπανση παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα ή εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά, θα εκδώσει απόφαση για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας που θα περιλαμβάνει συστάσεις για άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών και σομπών, και διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσιες υπηρεσίες.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη αποδοχή από το υπουργείο Οικονομικών της πρότασης ένταξης των νομών της Ηπείρου στην πρώτη ζώνη διάθεσης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης.
«Το θέμα είναι ότι η αιθαλομίχλη πέρασε αρκετά παραπάνω τα επιτρεπτά όρια. Με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Πιστεύω ότι το κράτος έχει υποχρέωση να δει την Ήπειρο ως ορεινή περιοχή, όπως είναι. Στείλαμε δύο φορές στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας την μελέτη για τις ζώνες διάθεσης του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Δυστυχώς δεν την έχει λάβει υπόψη του. Σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε μόνο του το κράτος να άρει την αδικία. Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι το κράτος με την πολιτική του βρίσκεται μακριά από τις Περιφέρειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου