Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Αλληλέγγυος «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ»

  Σάββατο και Κυριακή δύο παραστάσεις στο Καμπέρειο από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" με φιλανθρωπικό σκοπό
 
Σάββατο και Κυριακή θα δοθούν δύο παραστάσεις αλληλεγγύης στον μικρό Κωνσταντίνο που έχει ανάγκη υποστήριξης, του θεατρικού έργου "Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ", από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή "βορείως" του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ως εξής: Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ. και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο Καμπέρειο και η συμβολική είσοδος ενίσχυσης και αλληλεγγύης είναι 5 ευρώ.
«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», είναι, μια αντιπολεμική κωμωδία, που αναφέρεται στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά τα μηνύματά του είναι διαχρονικά και επίκαιρα.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιάννης Σεντελές, Επιμέλεια μουσικής – video: Χρήστος Πασιάς, παίζουν: Ρίζος Τραγουδάρας, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χρήστος Πασιάς, Μαρία Τζίμα, Διονύσης Σούλης, Μίλτος Μπούκας, Πάνος Σεντελές, Γιώργος Ζιώγας, Κατερίνα Στεφάνου.
Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία του καλού Στρατιώτη Σβέϊκ σχεδόν ξεκινά με τη λέξη Σεράγεβο. Η πολυεθνική Βοσνία – Ερζεγοβίνη αποτελούσε πάντα την πιο εύφλεκτη πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και η πρωτεύουσα της καλύτερη σκηνή για μια πολεμική πρεμιέρα. Εκεί δόθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος πόλεμος 1914-1918.
Ο μεγάλος πόλεμος που αποτέλεσε μια τετράχρονη σφαγή βάρβαρη και σουρεαλιστική. Περίπου 10 εκατ. άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 20 τραυματίστηκαν σε αυτό το παράλογο θέατρο που δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο πόλεμο.
Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με την υπόσχεση της μεγαλοπρέπειας, της τιμής και της δόξας και τέλειωσε σαν μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία, ένα χωρίς νόημα μακελειό, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι να επέλθει η πλήρης εξάντληση γιατί κανείς δεν ήξερε πώς να το σταματήσει
Ο Χάσεκ αποδίδει τέλεια αυτό το σουρεαλιστικό κλίμα βάζοντας το Σβέϊκ του να μπερδεύει τις γραμμές του μετώπου, να περνά ανυποψίαστος τις γραμμές του εχθρού, να πιάνει ψιλή κουβεντούλα με τον απηυδισμένο από τον πόλεμο εχθρό του.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου