Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Φυλακή για Βρετανό πρώην υπουργό που δήλωσε εικονικές δαπάνες


ΣΚΑΪ.gr

Πρόκειται για τον πέμπτο βρετανό βουλευτή που φυλακίζεται σε σχέση με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2009 όσον αφορά τις δαπάνες μελών του κοινοβουλίου

Ο «έκπτωτος» Ντένις Μακσέιν 

Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, αφότου ομολόγησε πως δήλωσε περίπου 12.900 λίρες (15.400 ευρώ) ως εικονικές κοινοβουλευτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο κ. Μακσέιν, ο οποίος θήτευσε ως υπουργός των Εργατικών μεταξύ του 2002 και του 2005, θα πρέπει να εκτίσει τρεις μήνες στη φυλακή και να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1.500 λιρών.

Ο πρώην υπουργός υπέβαλε τις ψεύτικες αποδείξεις δικαιολογώντας τα έξοδα ως δαπάνες «έρευνα και μετάφραση». Στην πραγματικότητα ωστόσο, δαπάνησε τα ποσά για ταξίδια σε Ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν έχεις κανέναν να κατηγορήσεις παρά μόνον τον εαυτό σου», δήλωσε κατά την απαγγελία της ποινής ο δικαστής, απευθυνόμενος προς τον πρώην υπουργό. «Τι έκπληξη» (quelle surprise) απάντησε στα γαλλικά ο κ. Μακσέιν, καθώς οι αστυνομικοί τον απομάκρυναν από το εδώλιο.

Ο δικαστής είπε στον πρώην υπουργό πως η απιστία του ήταν «αξιοσημείωτη και κατ΄ επανάληψη, σε πολλές περιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Μακσέιν, πρώην δημοσιογράφος του BBC με σπουδές στην Οξφόρδη, διετέλεσε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί τρία χρόνια και για 18 έτη υπηρέτησε βουλευτής για το Ρότερχαμ. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα τον Νοέμβριο του 2012, μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τις δαπάνες του. Κατηγορίες του απαγγέλθηκαν επισήμως τον περασμένο Μάιο.

Πρόκειται για τον πέμπτο βουλευτή που φυλακίζεται σε σχέση με το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει το 2009 όσον αφορά τις δαπάνες βουλευτών, το οποίο είχε εξοργίσει τον κόσμο και είχε ζημιώσει την εμπιστοσύνη στο βρετανικό κοινοβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου