Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το ελάχιστο εισόδημα


Αιτήσεις για το ελάχιστο εισόδημα

Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στους δήμους: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι. Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου. Η ενίσχυση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο και στα 300 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλο εισόδημα. Το ποσό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα, αλλά θα πάρει τμήμα αυτού του ποσού.
Επιπλέον οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών (π.χ. επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και θα μπορούν να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.
Οι προϋποθέσεις
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ κατ' άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη το ποσό των 6.000 ευρώ.
Εισοδηματικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί. Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο, το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου