Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ελληνική γλώσσα και μουσική


Ελληνική γλώσσα και μουσική

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού παρουσιάζει, υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και μουσική, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστκό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σπύρος Μπέλλος, τραγούδι.
Θεόδωρος Ζωγράφος, κλαρίνο.
Φώτης Καραμπάς, βιολί.
Γιάννης Κωσταδήμας, λαούτο.
Παναγιώτης Μπουζούλας, ντέφι.
Ποιήματα θα απαγγείλει η κ. Μαρία Στρατσάνη, Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, η κ. Αικατερίνη Ζωγράφου- Παπαχρήστου, Φιλόλογος, Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού και ο κ. Σ. Μπέλλος, Δάσκαλος.
Τα κείμενα παρουσιάζει η κ. Αικατερίνη Ζωγράφου- Παπαχρήστου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Σχετικά αναφέρουν οι διοργανωτές:
«Η Ελληνική γλώσσα είναι η υψίστη πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι η επιβίωση του έθνους μας, φορέας ιστορίας, μνήμης πολιτισμού. Είναι το καύχημά μας, ουδέποτε σφυρηλατήθηκε ωραιότερο εργαλείο για να εκφραστεί η ανθρώπινη σκέψη. Διευρύνει τον εγκέφαλο, την συνείδηση και ποεί ήθος, στρέφει τον άνθρωπο προς την αυτογνωσία και την ουσία της ζωής.
Γλώσσα θαύμα, φαινόμενο στον πλανήτη, μιλιέται από τον ίδιο τον λαό για πάνω από 4.000 χρόνια, δώρισε στην ανθρωπότητα τον Έλληνα άνθρωπο.
Στην εκδήλωσή μας, προσεγγίζουμε την Γλώσσα με βάση το ποίημα του Ελύτη: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική». Τι είναι γλώσσα για τον ποιητή, και γιατί τόση έγνοια; Θα αναφερθούμε γενικά στα χαρακτηριστικά της και ιδίως στην πιο εξελιγμένη μορφη, την αρχαία ελληνική και θ’ασχοληθούμε με την μουσική της διάσταση. Είναι γλώσσα τέλεια, με τέλεια μουσική γεμάτη αρμονία, ρυθμό, μελωδία, πλούτο εκφράσεων, γνώσεων και ηθικών παραγγελμάτων.
Η Ελληνική Γλώσσα, ο «Έλλην μουσικός λόγος» είναι ο μόνος που απευθύνεται συγχρόνως στην νόηση, το συναίσθημα και την ψυχή. Ο Αριστόξενος, μέγας μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, έλεγε: « Οι Έλληνες διά του λόγου τραγουδούσαν και διά του τραγουδιού ομιλούσαν». Και όχι μόνον η μουσική, αλλά όλα τα «Ελληνικά» είναι ένα τραγούδι.
Οι μουσικοί μας θα αποδώσουν τραγούδια του πολιτισμού μας, όσο πιο αυθεντικά γίνεται». 
 Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου