Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο μεγάλος πόλεμος (La grande Guerra), Ιταλία – Γαλλία: Μάριο Μονιτσέλι

Αφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο

Ωρα Προβολής 8:30 μ.μ.
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας Ιωαννίνων - Π.Κ.Δ.Ι.
 
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου
Μάριο Μονιτσέλι, Ο μεγάλος πόλεμος
(La grande Guerra), Ιταλία – Γαλλία, 1959, 137’

Βιτόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι, Σιλβάνα Μάνγκανο, Φόλκο Λούλι.
Ιταλία, 1916. 

Ο Ορέστι κι ο Τζιοβάνι καλούνται μαζί με όλη την ιταλική νεολαία να πολεμήσουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι δύο προσπαθούν να το αποφύγουν με κάθε μέσο. Τα δύο φιλαράκια (που υποδύονται υπέροχα οι έξοχοι κωμικοί Αλμπέρτο Σόρντι και Βιτόριο Γκάσμαν) δεν κάνουν για πόλεμο - καταφέρνουν και επιβιώνουν από τις συνεχείς αναποδιές χάρις στην εφευρετικότητα και την πονηριά τους. Ξεγελάνε φαντάρους, λοχίες, βαθμοφόρους, άγνωστες κοπέλες, τους πάντες. Με βασικό εφόδιο την υπέρμετρη αισιοδοξία, μπαίνουν στην μάχη σαν παιδιά που πολεμούν με πέτρες. Όμως ο πόλεμος δεν γίνεται από παιδιά. Η σκληρή πραγματικότητα θα τους προσγειώσει σύντομα. Το δράμα θα κορυφωθεί. Αιχμάλωτοι πια θα παραδεχτούν την αλήθεια: είναι δειλοί, οι ηρωισμοί και οι πομπώδεις θυσίες δεν είναι γι’ αυτούς. Το μόνο που ζητούν είναι να ζήσουν.
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο 20ο Φεστιβάλ της Βενετίας  και ήταν παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις.
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κήρυξη του «Μεγάλου Πολέμου». Τον Αύγουστο του 1914, η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στο βασίλειο της Σερβίας. Έχει προηγηθεί η δολοφονία του πρίγκιπα Φερδινάνδου, στο Σαράγεβο. «Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έθεσε επί ποδός πολέμου 65.000.000 άντρες, άφησε πάνω από 8.000.000 νεκρούς και άλλους 21.000.000 τραυματίες. Σάρωσε τέσσερις από τις παλιές αυτοκρατορίες της ηπείρου και έκανε την Ευρώπη «ένα εργαστήριο πάνω σ’ ένα τεράστιο νεκροταφείο» σύμφωνα με τη ρήση του Τσέχου πολιτικού Τόμας Μάζαρικ», γράφει ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στον πρόλογο του έργου του «Σκοτεινή ήπειρος, ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας».
Στο σινεμά, ο πολύχρονος Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε πένθιμη ιστορία στην λάσπη και στην φρίκη των χαρακωμάτων, που πήραν συμβολικές διαστάσεις ενός μακρύ και δαιδαλώδους ομαδικού τάφου. Ο πόλεμος είναι σφαγείο και ο πατριωτισμός κούφια έννοια. Ο θάνατος, πιο ισχυρός από το καθήκον, είναι η μοναδική, ζοφερή, πραγματικότητα του πολεμιστή. Ο πόλεμος δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον νέο που πίστεψε πως θα γίνει ηρωικά άντρας. Λογική εξήγηση γι’ αυτό το αντιπολεμικό κινηματογραφικό κρεσέντο θα μπορούσε να αναζητηθεί σε έναν ετεροχρονισμό: οι πρώτες ταινίες με θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γυρίστηκαν αφότου αυτός είχε τελειώσει. 

 Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου