Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ξεκινάνε οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εισόδημα



Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2014
Σε ετοιμότητα η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών για να παρέχει κάθε βοήθεια
Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής τους έχουν από σήμερα Σάββατο οι δικαιούχοι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 13 δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η πρωτεύουσα της Ηπείρου διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, καθώς είναι ο μεγαλύτερος δήμος από τους 13 που παράλληλα διαθέτει και μία πλήρως οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία, η οποία αναλαμβάνει ρόλο τεχνικού συνεργάτη του Υπουργείου Εργασίας.
Το ζητούμενο βέβαια σε αυτή την πρώτη φάση είναι να ξεκαθαριστεί ότι οι δικαιούχοι δε χρειάζεται να απευθυνθούν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου για να υποβάλλουν την αίτησή τους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει απ’ τον καθένα ξεχωριστά, μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (η διεύθυνση είναι www.energo-eke.gr).
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη κάνει σειρά επαφών με φορείς, συλλόγους και σωματεία, όπως είναι η Ένωση φοροτεχνικών έτσι ώστε να αναλάβουν εάν χρειάζεται και αυτοί, ρόλο στην υποβολή των αιτήσεων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Κολόκας στο ότι δεν απαιτείται να προσέλθει κανείς στις υπηρεσίες του Δήμου και δεν υπάρχει κανείς λόγος να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο για μια διαδικασία που γίνεται ηλεκτρονικά. Από την άλλη, οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να παρέχουν ενημέρωση, ενώ θα συνεχίσουν να επιτελούν τον σημαντικό τους ρόλο και στη συνέχεια, με τη διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων.
Πληροφορίες
Από την Δευτέρα, επίσης θα λειτουργεί για όλη την Ελλάδα πενταψήφιο τηλεφωνικό νούμερο (το υπουργείο θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ποιο θα είναι) στο οποίο μπορούν να τηλεφωνούν όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να διατυπώσουν κάποια ερώτηση για το πρόγραμμα. Σε τηλεφωνικό μήνυμα θα ακούνε τον αριθμό που πρέπει να πληκτρολογήσουν για να συνδεθούν με το αρμόδιο γραφείο που έχει οργανωθεί στο Δήμο Ιωαννιτών για να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Πριν προσέλθουν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών οι συμπολίτες, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουν την τηλεφωνική γραμμή, ώστε να προσέρχονται σε προσυμφωνημένη ημέρα και ώρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία τους, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου. Επίσης για κάθε ενδιαφερόμενο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών (www.ioannina.gr) όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου
Περίπτωση να μείνει κάποιος δικαιούχος που πληροί τα κριτήρια εκτός της ρύθμισης, δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και χρονικός περιορισμός. Μέχρι και το τέλος του χρόνου μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις και τα χρήματα θα κατανέμονται αναδρομικά. Για το σύνολο της διαδικασίας αναφέρθηκε ο κ. Κολόκας λέγοντας πως υπολογίζεται ότι στο Δήμο Ιωαννιτών οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τις 10.000!
«Καταλαβαίνουμε όμως όλοι ότι εάν εμφανιστούν ξαφνικά 2.000 άνθρωποι στην κοινωνική υπηρεσία κανείς δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μπορεί να το κάνει καθένας μόνος του», σημείωσε ο κ. Κολόκας που αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στην κοινωνική υπηρεσία. «Είναι γνωστή η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία και οι εργαζόμενοι εκεί ξεπερνούν τα όριά τους.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία όμως θα δημιουργήσουμε και ένα μητρώο κοινωνικής αλληλεγγύης, για το Δήμο Ιωαννιτών.
Το πρόγραμμα είναι σημαντικό όχι επειδή παρέχει οικονομική βοήθεια αλλά επειδή προβλέπει επιπλέον διαδικασίες επανένταξης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας», τόνισε.
Δεν επιτρέπονται πανηγυρισμοί
Στο πολιτικό σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Κολόκας απέφυγε τις θριαμβολογίες για τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο πιλοτικό πρόγραμμα. Έτσι τόνισε πως πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι πως η πολιτεία έχει υποχρέωση να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες. «Το ότι πολλοί συμπολίτες μας είναι δικαιούχοι του προγράμματος δεν είναι κάτι που επιτρέπει κομπασμούς, ούτε και πανηγυρισμούς. Αντίθετα μας δημιουργεί μεγαλύτερο προβληματισμό, ευθύνες και υποχρεώσεις να δουλέψουμε σκληρά, για να δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας και για να προσφέρουμε στοιχειώδη ενίσχυση στους συμπολίτες του δυσκολεύονται», τόνισε για να ερωτηθεί εάν σε αυτούς που θριαμβολογούν ή πανηγυρίζουν συμπεριλαμβάνονται και τα στελέχη της τοπικής ΝΔ που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες με μοναδικό περιεχόμενο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. «Δεν αναφέρομαι επιμέρους σε κανέναν. Όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να χρειάζεται να οργανώσουμε δομές για το ελάχιστο βοήθημα για πολύ κόσμο που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», κατέληξε.
Τρία κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων
Για να γίνει ο καθορισμός των δικαιούχων υπάρχουν τρία κριτήρια
- Α. Κριτήριο Διαμονής
Δικαιούχοι είναι άτομα και οικογένειες τα μέλη των οποίων διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν την δημοσίευση της παρούσας.
Επιπλέον: Σε οικογένειες, μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί, για τους δεύτερους, απαιτείται άδεια διαμονής εν ισχύ - Σε οικογένειες χωρίς μέλος Έλληνα πολίτη, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία εφόσον πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών του Ε.Ο.Χ. ή ομογενείς -Για τους υπηκόους τρίτων χωρών, απαιτείται προηγούμενη νόμιμη διαμονή επί πενταετία. -Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) και τους δικαιούχους με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται η σχετική άδεια διαμονής. -Για τους ανιθαγενείς, απαιτείται «Δελτίο Ταυτότητας ανιθαγενούς».
- Β. Εισοδηματικό κριτήριο:
Δικαιούχος είναι η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) της οποίας το πραγματικό εισόδημα στην περίοδο αναφοράς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο γι’ αυτή Κατώφλι Εισοδήματος (βλ. πίνακα).
Γ. Περιουσιακά κριτήρια:
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.
β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου