Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Επιχείρηση «ασφάκα» στα βουνά της Ηπείρου

  Τι αποκαλύπτει η σύλληψη Αλβανού στον Τσαμαντά που συνέλεγε παράνομα σφακίδια με σκοπό τη μεταφορά τους στην Αλβανία
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μία αρκετά προσοδοφόρα επιχείρηση έχουν στήσει Αλβανοί στη γειτονική χώρα, που περνούν όμως με μεγάλη συχνότητα τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να κόψουν αρωματικά φυτά τα οποία διοχετεύουν σε άγνωστες αγορές, αποκομίζοντας όμως σίγουρα μεγάλο χρηματικό όφελος.
Το περίεργο όμως είναι, ότι όσοι ασχολούνται με αυτή την παράνομη δραστηριότητα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και το ενδιαφέρον τους όχι στα ήδη γνωστά αρωματικά φυτά, όπως είναι το τσάι, το χαμομήλι, ή το φασκόμηλο, αλλά και σε άλλα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες.
Ένα από αυτά είναι τα σφακίδια, οι γνωστές σε όλους ασφάκες,
στην κοπή των οποίων επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία ένας 43χρονος Αλβανός που συνελήφθη σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το πρωί της Πέμπτης, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος και συνέλεγε, με τη βοήθεια συνεργών του που αναζητούνται, ποσότητες αρωματικών φυτών (σφακίδια), τα οποία θα μετέφεραν με μουλάρια στην Αλβανία, με σκοπό την εμπορία.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν:
50 κιλά κομμένα αρωματικά φυτά, συσκευασμένα σε σάκους
ειδικά εργαλεία περισυλλογής του φυτού
δύο ημίονοι και ένα άλογο.
Την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.
Στην ίδια περιοχή πριν από ένα χρόνο αστυνομικοί είχαν συλλάβει 15 Αλβανούς που είχαν κόψει 4,5 τόνους του συγκεκριμένου φυτού, έχοντας ήδη συσκευάσει 540 κιλά.
Επίσης, πρόσφατα είχαν συλληφθεί στην ίδια περιοχή δύο νεαροί ηλικίας 19 και 16 ετών αντίστοιχα που είχαν κόψει 100 κιλά του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού.
Όσο για τους λόγους για τους οποίους οι παράνομοι επιλέγουν το συγκεκριμένο φυτό, που οι περισσότεροι το θεωρούν κατώτερης διαλογής, αυτοί είναι οι ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που φέρεται να έχει καθώς εκκρίνει μία αντιοξειδωτική ουσία η οποία καταπολεμά την κυτταρική γήρανση.
Οι καλά γνωρίζοντες μάλιστα επισημαίνουν, ότι η ασφάκα είναι το μοναδικό φυτό που δε μπορεί να πάρει τους χυμούς του, η μέλισσα και στον χυμό αυτό βρίσκεται η ευεργετική αντιοξειδωτική ουσία.
Από την Ελευθερία
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου