Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Πώς θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος



Αναμφίβολα ιστορικό το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου. Πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού κράτους αφορά θέμα διαφορετικό από τη μορφή του πολιτεύματος.
Η διεξαγωγή του, 41 χρόνια μετά το τελευταίο δημοψήφισμα στη χώρα, συμπίπτει με συνθήκες πρωτόγνωρες, πρώτον λόγω του σύντομου χρόνου για τον σχεδιασμό του, δεύτερον λόγω των δυσκολιών που δημιούργησε η τραπεζική αργία.
«Εγγυόμαστε την άψογη από κάθε άποψη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτσης, προχωρώντας στην πρώτη του, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, δημόσια πολιτική τοποθέτηση:
«Στις πρωτόγνωρες δυσμενείς κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, ο λαός έχει δείξει μια εξαιρετικά υπεύθυνη συμπεριφορά, νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αντοχή. Θα ληφθεί υπόψη από όλους αυτό, και διεθνώς». Βλέμματα από όλη την υφήλιο θα εστιάσουν στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες.
Γρήγορα και έγκυρα
Στόχος του υπουργείου, η γρήγορη και έγκυρη μετάδοση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής. Σε συνεργασία με τη Singular Logic, θα υπάρξει παράλληλη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσα από ειδικά κινητά τηλέφωνα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.700 εκλογικών τμημάτων.
«Υπό κανονικές συνθήκες γύρω στις 21.00 πρέπει να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Μ. Καρυώτογλου, διευκρινίζοντας:
«Αυτό όμως εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Ενα από τα πιο βασικά είναι ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων. Η στατιστική επιστήμη λέει ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 10% των τμημάτων με καλή κατανομή, δηλαδή από όλη τη χώρα, και η διαφορά μεταξύ των δύο ερωτημάτων να είναι τουλάχιστον 4 μονάδες. Εάν όλα αυτά ισχύουν, στις 21.00 θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Πάντα με την υπόθεση ότι οι κάλπες κλείνουν στις 19.00».
Η εταιρεία δεν αποκλείει στην 21.00 να ενημερώσει ότι οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο σχηματισμού ουρών στις κάλπες, αν οι εκλογείς επιλέξουν το απόγευμα για την ψήφο τους, εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσουν σε παράταση της εκλογικής διαδικασίας.
Νωρίτερα, ο γ.γ. Κ. Πουλάκης και στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι έχουν προχωρήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλότητα της διαδικασίας.
Ακολούθησαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις:
● Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές με τις εκλογές της 25ης Γενάρη.
● Περίπου 110.000 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, όπως τον έχουν δηλώσει έως τις 30 Απριλίου. Εχουν ήδη ενσωματωθεί στους εκλογικούς καταλόγους. Σε όλη την Αττική και στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν στα εκλογικά τμήματα βάσει αλφαβητικής σειράς. Στην περιφέρεια θα ενταχθούν στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.
● Θα ψηφίσουν και οι άνω των 100.000 18χρονοι (γεννηθέντες το 1997) που είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές του Ιανουαρίου.
● Οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό στην απάντηση που επιλέγουν, είτε εντός του τετραγώνου είτε παραπλεύρως (δεξιά ή αριστερά) της απάντησης.
● Λειτουργεί η γνωστή εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» (στην ιστοσελίδα ypes.gr), όπως και η τηλεφωνική γραμμή 213-1361500.
● Προβλέφθηκε ελεύθερη διέλευση των Ι.Χ. από τα διόδια, καθώς και εκπτώσεις στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου, τρένων, υπεραστικών λεωφορείων και αεροπορικών γραμμών.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, το κόστος του δημοψηφίσματος θα ανέλθει στα 21-22 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο οι βουλευτικές εκλογές κόστισαν 41,5 εκατ., συν 9 εκατ. στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου