Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κλειστές μέχρι την Τετάρτη οι τράπεζες

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ 60 ΕΥΡΩ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ

Κλειστές μέχρι την Τετάρτη οι τράπεζες

Συνεχίζεται η τραπεζική αργία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιουλίου, με το όριο ανάληψης μετρητών να διατηρείται στα 60 ευρώ, ενώ θα λειτουργούν μόνο τα 1.200 υποκαταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμα εισπράξει τα 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Mέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα είναι κλειστές οι τράπεζες ενώ θα λειτουργούν μόνο τα 1.200 υποκαταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμα εισπράξει τα 120 ευρώ από τη σύνταξ
Mέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα είναι κλειστές οι τράπεζες ενώ θα λειτουργούν μόνο τα 1.200 υποκαταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμα εισπράξει τα 120 ευρώ από τη σύνταξή τους
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και με τη συμμετοχή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, «με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμη συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά δύο ημέρες την ισχύ της υφιστάμενης τραπεζικής αργίας, με τους ίδιους όρους που ισχύει σήμερα, τα ίδια όρια αναλήψεων, τα ίδια καταστήματα».
Ενώ ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι συντάσσεται νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αργότερα και θα προβλέπει διεύρυνση του είδους και του αριθμού των τραπεζικών εργασιών. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα αποφασισθεί το ύψος του ποσού που θα μπορούν να λάβουν εκ νέου οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης.
Η παράταση στο κλείσιμο των τραπεζών ήταν αναπόφευκτη, καθώς δεν έχει συνεδριάσει ακόμα η ΕΚΤ, διότι από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαρτάται στην ουσία από το πότε θα λειτουργήσει και πάλι το τραπεζικό δίκτυο και κυρίως ποιες εργασίες θα πραγματοποιούνται.
Η Eurobank
Και ενώ οι τράπεζες ζουν το μαρτύριο της σταγόνας, ο μεγαλομέτοχος της Eurobank Πρεμ Γουάτσα δήλωσε ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της τράπεζας και στη διοίκησή της. Συγκεκριμένα χθες, σε τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας με τον ισχυρό άνδρα της Fairfax και μεγαλομέτοχο της Eurobank Πρεμ Γουάτσα, ο Καναδός μεγαλοεπιχειρηματίας αναγνώρισε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Eurobank και τη διοίκησή της. Την ίδια ώρα, οι πολίτες βρίσκονται στο «κυνήγι» των ΑΤΜ που έχουν χρήματα, προκειμένου να «βγάλουν» τα 60 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι από τα 2.200 ΑΤΜ που βρίσκονται σε όλη τη χώρα (εκτός τραπεζικών καταστημάτων), το 20% κατά μέσο όρο έχει βγει εκτός λειτουργίας. Το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με την τράπεζα και την επάρκειά της σε μετρητά, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αναλήψεις προσέγγισαν τα 150 εκ. ευρώ. Οπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, οι τράπεζες βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πότε το υπόλοιπο σε κάθε ΑΤΜ μειώνεται αισθητά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα το ανεφοδιάζουν πριν αδειάσει. Πάντως τα 20ευρα εξαφανίζονται από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια δίνονται 50άρικα.
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου