Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΙΕΚ με... ντοκτορά σε κάθε είδους παρανομίες

 http://s.enet.gr/garnish/footer-logo.c5811063045k.png

Αναρχο, άθλιο, παραβατικό. Με όλη τη σημασία τους, οι λέξεις προσδιορίζουν το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα γνωστά σε όλους μας ΙΕΚ.
Το καθεστώς λειτουργίας των ΙΕΚ χαρακτηρίζεται από αναρχία και ακραία παραβατικότητα, με την τρομοκρατία των εργαζόμενων καθηγητών να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας. Και όλα αυτά με την ανοχή της Πολιτείας Το καθεστώς λειτουργίας των ΙΕΚ χαρακτηρίζεται από αναρχία και ακραία παραβατικότητα, με την τρομοκρατία των εργαζόμενων καθηγητών να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας. Και όλα αυτά με την ανοχή της Πολιτείας Με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα στα μέλη της οικογένειας Ξυνή δεν κλείνει ο αμαρτωλός φάκελος των ΙΕΚ. Και ας κυριαρχούσε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ψηλά στη λίστα με τα «βαριά» ονόματα του χώρου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια Ξυνή αφορούν τρεις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες τις οποίες προσκόμιζαν σε διάφορους οργανισμούς για να παίρνουν επιδοτήσεις, ζημιώνοντας έτσι το Δημόσιο δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Επίσης, εντοπίστηκε οφειλή του Ομίλου Ξυνή στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους περίπου 700.000 ευρώ.

Ερευνες
Την ίδια χρονική στιγμή που τα συμβαίνοντα στο ΙΕΚ Ξυνή έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μια άλλη εξίσου σημαντική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ διενεργεί εξονυχιστικό έλεγχο σε οκτώ από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ΙΕΚ του κέντρου της Αθήνας και έχει ήδη επιβάλει στους ιδιοκτήτες τους πρόστιμα που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των παρανομούντων ΙΕΚ και των ιδιοκτητών τους φέρνοντας μεγάλες ανατροπές στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Να σημειωθεί μάλιστα ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη μπει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες κολεγίων.
Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε έπειτα από έγγραφη καταγγελία που έκαναν εργαζόμενοι συγκεκριμένου ΙΕΚ, τον περασμένο Απρίλιο. Η καταγγελία που είναι στη διάθεση της «Ε» απευθύνεται στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στο διοικητή του ΙΚΑ, στο υπουργείο Οικονομικών και σε εισαγγελικές αρχές και αφορά ανασφάλιστη εργασία των εκπαιδευτικών. Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν στο κείμενό τους ότι ο εργοδότης τους όχι μόνο τους κρατά για χρόνια ανασφάλιστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά τους απειλεί και τους εκβιάζει πως αν μιλήσουν θα βρουν κλειστές όλες τις πόρτες των ΙΕΚ.
«Με το θράσος αυτό μας έχει τρομοκρατήσει λόγω της δυσκολίας και της αβεβαιότητας, σε μια δύσκολη περίοδο να βρούμε δουλειά», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι εκπαιδευτικοί. «Ζητήστε τις καταστάσεις του διδακτικού προσωπικού της τελευταίας δεκαετίας από τον ΟΕΕΚ και θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για τεράστια ποσά και για πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες ανασφάλιστων συναδέλφων. Θα διαπιστώσετε ότι οι ασφαλισμένοι δεν ξεπερνούν το 35% του συνόλου των εργαζομένων».
Αυτή τη στιγμή ο έλεγχος που διενεργεί το κλιμάκιο του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ βρίσκεται στο πρώτο στάδιο. Είναι το στάδιο που συντάσσονται καταλογιστικές πράξεις σε βάρος των παραβατών και προσδιορίζονται τα πρόστιμα. Ακολουθεί η σχετική αναφορά προς τον εισαγγελέα, προκειμένου να επιληφθούν οι δικαστικές αρχές. Το τρίτο στάδιο είναι η δίωξη των υπευθύνων και η εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, εφόσον δεν καταβληθούν ή δεν ρυθμιστούν τα σχετικά χρέη.
Ο Γ. Σουφλιάς
Από το 1992, επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, που δημιουργήθηκαν τα πρώτα ΙΕΚ, ενσωματώνοντας έτσι το σκέλος της κατάρτισης στον εκπαιδευτικό μας χάρτη, μέχρι σήμερα, η μεταλυκειακή εκπαίδευση στη χώρα μας αναζητεί τη θέση που της ανήκει. Με τεράστια προβλήματα να τη συνοδεύουν. Από τα ΙΕΚ, τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, τα κολέγια, τις κάθε είδους ιδιωτικές σχολές. Σε ένα τοπίο που εξελίσσεται και γιγαντώνεται συνεχώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μερικά από τα μεγαλύτερα ΙΕΚ, αναμεσά τους και αυτά που ερευνώνται, ετοιμάζονται να εισέλθουν, κάποια έχουν ήδη μπει, στο χώρο των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μπορούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου