Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τη ρατσιστική βία «κυνηγάει» η αστυνομία


Την απόφαση να ιδρύσει τμήματα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας πήρε η αστυνομία, καθώς τα περιστατικά όλο και πληθαίνουν αφενός, αλλά αφετέρου, «νομιμοποιούνται» κιόλας από κοινοβουλευτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία θα ιδρύσει σχετικό γραφείο σε κάθε υποδιεύθυνση ασφαλείας αστυνομικών διευθύνσεων νομών και στα 46 τμήματα ασφαλείας αυτών (άρα και στην Ήπειρο). Επίσης, ο τηλεφωνικός αριθμός 11414 θα  δέχεται καταγγελίες για περιστατικά ρατσιστικής βίας όλο το 24ώρο, ενώ παράλληλα ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών υπάρχει στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, www.astynomia.gr. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του σώματος, αστυνομικό υποδιευθυντή Χρήστο Μανούρα. «Έχουμε πλέον ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, το οποίο είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας και το οποίο ασφαλώς είναι μακριά από την αντίληψη και την κοσμοθεωρία του Έλληνα» τόνισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος. Ζήτησε επίσης τη συνεργασία των πολιτών και των υπηρεσιών και τόνισε τελικά ότι με την ίδρυση των υπηρεσιών αυτών «δίνουμε μια απάντηση άμεσα, οργανωμένα και αποφασιστικά, ότι οι ομάδες ή οι ελάχιστοι που πρεσβεύουν, είτε ως ιδεολογία είτε ως στάση ζωής, αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχουν θέση μεταξύ μας και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».
Πώς θα λειτουργούν
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα στελεχωθούν από 200 περίπου εξειδικευμένα στελέχη του σώματος, προερχόμενες κυρίως από την Ασφάλεια. Θα παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, προπαρασκευή ή στην με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη αδικημάτων ή στη εκδήλωση ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής. Επίσης, θα ασχολούνται κυρίως με υποθέσεις που λόγω βαρύτητας του τρόπου των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, όπως αναφέρει η αστυνομία. Ακόμα, θα επιτηρούν τους χώρους και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων και θα ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους τα θύματα ή τους καταγγέλλοντες τέτοιων επιθέσεων. 
ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου