Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Σαρωτική μεταρρύθμιση για το σάπιο βασίλειο της φορολογίας

 Ημερησία

 του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η πολυνομία, η αδιαφάνεια και οι συχνές αλλαγές που χαρακτηρίζουν το φορολογικό σύστημα επιτρέπουν τις ηθελημένες ή αθέλητες παρερμηνείες. Ολη η Ελλάδα γνωρίζει ότι όχι μόνο κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της... φορολογίας, αλλά ότι είναι ολόκληρο σάπιο. Οι αλλαγές που προωθούνται μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν το καθεστώς που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα στο φορολογικό σύστημα.
Αποκαλυπτική της απαράδεκτης κατάστασης η ερμηνεία νόμων με εγκυκλίους και εγκυκλίων με άλλες εγκυκλίους. Το γαϊτανάκι των εγκυκλίων κρατάει δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά. Και τις συνέπειες πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ιδίως οι συνεπείς, καθώς και οι συνειδητά εργαζόμενοι υπάλληλοι, ενώ το χάος και την αδιαφάνεια αξιοποιούν οι φοροφυγάδες και οι επίορκοι υπάλληλοι.
Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να επεκταθεί στην εμπέδωση ξεκάθαρων και σταθερών κανόνων. Μόνο αν η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και οι κανόνες του παιχνιδιού αυστηρά οροθετημένοι, είναι δυνατόν να ανατραπούν και να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις πολιτών και εφορίας. Ετσι, μόνο οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν επακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, θα περιοριστεί η εδραιωμένη κοινή πεποίθηση ότι όσο καλά κι αν κάνεις τη δουλειά σου, όσο νομοταγής κι αν είσαι, ο έλεγχος θα βρει οπωσδήποτε παραβάσεις, γιατί μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν διατάξεις.
Αν μάλιστα οι αλλαγές συνοδευτούν από σταθερή και επίμονη δράση κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και με λογοδοσία για τη διάθεση των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες, είναι δυνατόν σταδιακά να εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου