Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αποσύρεται άρον άρον διάταξη που διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή



 
Απαλλάσσονταν από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων ελεύθεροι επαγγελματίες
  Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Νομοθετική ρύθμιση για να κλείσει το «παράθυρο» που άνοιξε ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης (πρώην ΚΒΣ) καταθέτει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο νέος κώδικας απαλλάσσει από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων και έκδοσης λιανικών αποδείξεων κατηγορίες επαγγελμάτων που κατά τεκμήριο φοροδιαφεύγουν. Ειδικότερα οι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, και γενικότερα όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και των επισκευών απαλλάσσονται από την ανωτέρω υποχρέωση με την προϋπόθεση τα ακαθάριστα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Το «παράθυρο» αυτό κλείνει με τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Βέβαια, η νομοθετική ρύθμιση έρχεται έπειτα από παρέμβαση της τρόικας που ζήτησε να αλλάξουν οι διατάξεις του κώδικα που προβλέπει εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων. Δηλαδή για τις κατεξοχήν επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν η κυβέρνηση νομοθέτησε την απαλλαγή από την τήρηση και έκδοση αποδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι με το επιχείρημα πως πρέπει να «πιαστούν» στα δίχτυα της εφορίας και αυτές οι κατηγορίες τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σταδιακά το αφορολόγητο από 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ για να καταργηθεί σήμερα. Οι ομάδες αυτές δήλωναν πάντα εισοδήματα στα όρια στους εκάστοτε αφορολογήτου ορίου. Και αντί να λάβει δραστικά μέτρα για έναν ανεξήγητο λόγο «πέρασε» διάταξη για να τις διευκολύνει περισσότερο.
Ειδικότερα η διάταξη που είναι σε ισχύ και πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι:
«Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ. Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ΚΒΣ εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα πρόσωπα αυτά είναι:
- είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων,
- ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών,
- ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου,
- ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ.,
- ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση,
- ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη».
Οι αστοχίες τόσο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσο και στους ελέγχους αναγκάζει τους πιστωτές μας να αναλάβουν την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στοχεύοντας στην είσπραξη των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στελέχη από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Βέλγιο έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και συνδράμουν τις φορολογικές αρχές προκειμένου να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής και να καταρτίσουν μεθόδους ελέγχους σε κατηγορίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες που αναλαμβάνουν το δύσκολο αυτό έργο θα παράσχουν τεχνογνωσία στους εξής τομείς:
- Ειδικοί εμπειρογνώμονες που παρέχονται από τη Γαλλία έχουν αναλάβει την κατάρτιση μεθόδων ελέγχου των πολύ εύπορων ατόμων.
- Στελέχη από την Ισπανία ετοιμάζουν σχέδιο για τον έλεγχο μεγάλων φορολογούμενων στον κατασκευαστικό τομέα / τομέα των ακινήτων.
- Σουηδοί εμπειρογνώμονες έχουν αναλάβει την κατάρτιση σχεδίου για το ηλεκτρονικό έλεγχο μεγάλων φορολογούμενων με υψηλά εισοδήματα.
- Στελέχη από το Βέλγιο και την Ολλανδία ανέλαβαν την υποστήριξη για τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου είσπραξης οφειλών και ενός αυτόματου συστήματος υπενθύμισης οφειλών, καθώς και κατάρτιση για τον χειρισμό μεγάλων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου