Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στόχος της αξιολόγησης η χειραγώγηση

Ο Γεν. Γραμματέας της ΔΟΕ
Σταύρος Πετράκης
(από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ)

Υπάρχει κατηγορηματική διαφωνία με τα νομοθετήματα για την αξιολόγηση, γιατί είναι φανερό ότι στόχος τους δεν είναι η αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου αλλά η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, η κατηγοριοποίηση των σχολείων και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό σε ένα φοβισμένο και άβουλο όργανο που άκριτα και κάτω από τον φόβο τιμωρητικών διατάξεων θα εφαρμόζει όσα του επιβάλλονται.

Το μισθολόγιο - φτωχολόγιο της εξαθλίωσης, συνδέει τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση. Θέτει φραγμούς με μια σειρά από αυθαίρετες ποσοστώσεις καθαρά για οικονομικούς λόγους, ανοίγοντας ακόμη και τον καιάδα των απολύσεων.

Είναι εμφανής ο στόχος να απαλλαγεί το κράτος από τις διαχρονικές του ευθύνες και να υποδειχθεί ως μοναδικός υπαίτιος των προβλημάτων της εκπαίδευσης ο εκπαιδευτικός.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι για να εφαρμοστεί και ιδιαίτερα να πετύχει ένα σύστημα αξιολόγησης, πρέπει να συζητηθεί και να τύχει της αποδοχής όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου