Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Απολύσεις στο Δημόσιο ζητεί το ΔΝΤ




Οπως και πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να αποφευχθούν νέες μειώσεις μισθών Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Σημαντικό αριθμό απολύσεων και δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής προτείνει στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν θέλει να αποφύγει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από το ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για τη χώρα μας, ενώ υποστηρίζει ότι «λυδία λίθος» για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στην έκθεση τονίζεται ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να εξειδικευτούν νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016, ενώ επεκτείνεται και στα επόμενα έτη (μετά το 2015) η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα.
Ειδική αναφορά γίνεται στην πολιτική αστάθεια που έθεσε εκτός τροχιάς το πρόγραμμα, καθώς και στις καθυστερήσεις στην αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διαχείριση των δημοσίων δαπανών. Για μία ακομη φορά η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία βρίσκονται στην κορυφή της έκθεσης του ΔΝΤ. Μάλιστα αναφέρεται ότι η παραοικονομία φθάνει στο 25% του ΑΕΠ, ενώ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν 2,5 φορές περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τα δημόσια ταμεία να είναι περίπου 2 - 2,75 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένους τομείς και να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να στηριχθεί το πρόγραμμα.
1. Επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015. Προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δισ. (την περίοδο 2015 - 2016) θα επεκταθεί η εισφορά αλληλεγγύης και στα επόμενα έτη (μεταξύ άλλων μέτρων). Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα κέρδη (για την κάλυψη του κενού) για τα δημόσια ταμεία θα προέλθουν από την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης.
2. Με στόχο την αποφυγή νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξες η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό απολύσεων. Προκειμένου να τηρήσει την υπόσχεσή της να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, είναι σημαντικό να επιτευχθει εξοικονόμηση πόρων μέσω της σημαντικής υποχρεωτικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.
3. «Λυδία λίθος» για την υποστήριξη του προγράμματος είναι η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και αυτοαπασχολούμενοι έχουν εισοδήματα έως και 2,5 φορές υψηλότερα από αυτά που δηλώνουν. Συνολικά το εισόσημα που δεν δηλώνεται ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ ή διαφορετικά στα 12 δισ. ευρώ περίπου.
4. Μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει εξειδικεύσει μέτρα ύψους 4 δισ. Για να καλυφθεί το «κενό» αυτό προτείνονται από το ταμείο νέες παρεμβάσεις και στο σύστημα κοινωνικής προστασίας (συντάξεις και επιδόματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου