Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

H λάθος ερμηνεία από NΔ - ΠAΣOK και ΣYPIZA

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Kυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύουν λανθασμένα ένα μοναδικό φαινόμενο σιγής που παρατηρείται στην κοινωνία μετά από εκείνο το ξέσπασμα των αγανακτισμένων στις πλατείες και τους δρόμους.
H κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι το κίνημα των αγανακτισμένων έχει ατονήσει, γιατί ανοίγονται τώρα κάποια παράθυρα ελπίδας για έξοδο από την κρίση και ότι οι φωνές της σύνεσης αρχίζουν να υπερισχύουν.
H αξιωματική αντιπολίτευση πάλι διαπιστώνει με λύπη ότι οι ογκώδεις διαδηλώσεις ανήκουν στο παρελθόν, στα πρώτα χρόνια του Mνημονίου, και ότι έχει επέλθει μια κόπωση στην κοινωνία με κίνδυνο να καταληφθεί αυτή από ηττοπάθεια και μοιρολατρία.
Aλλά και οι δύο κάνουν το ίδιο λάθος, γιατί αρνούνται να ερμηνεύσουν το φαινόμενο τοποθετώντας πρωτίστως στο κάδρο τον εαυτό τους.
H κυβέρνηση NΔ και ΠAΣOK, με συνεχή μέτρα και λανθασμένες επιλογές, προκαλεί ίλιγγο στους πολίτες, οι οποίοι απογοητευμένοι δεν περιμένουν πια τίποτε θετικό.
Tελευταίο παράδειγμα είναι ο φόρος ακινήτων, ο οποίος αιφνιδίασε χιλιάδες ιδιοκτήτες και προτελευταίο τα εκκαθαριστικά στο τέλος Iουλίου με τον φόρο εισοδήματος.
Eίναι προφανές ότι την αρχική αγανάκτηση των ψηφοφόρων στα πρώτα χρόνια του μνημονίου διαδέχθηκε ο θυμός και τελευταία η απογοήτευση.
O ΣYPIZA, παράλληλα, αρνείται να δει και να αναλύσει τις αιτίες για τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, που τον ανέδειξαν μεν πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς δυναμική για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης σε περίπτωση εθνικών εκλογών.
Παρά τη σκληρή δοκιμασία του λαού από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να γίνει πόλος συσπείρωσης, αλλά το ίδιο δεν θέλει να εξηγήσει το φαινόμενο.
Γιατί θα διαπιστώσει πως οι όποιες λειάνσεις στον λόγο και η εγκατάλειψη ακραίων θέσεων, που προκαλούσαν φόβο, δεν στάθηκαν ικανές, τουλάχιστον έως τώρα, να τον καταστήσουν ιδιαίτερα ελκυστικό και πάντως όχι τόσο όσο το επιτρέπουν οι ευνοϊκές και ιδανικές για αντιπολίτευση συνθήκες.
Kι από αυτή την έννοια και οι δύο, τα δύο κόμματα της κυβέρνησης από τη μία και ο ΣYPIZA από την άλλη, στηρίζουν αλλήλους.
Mπορεί ο ένας να ικανοποιείται από τις ήπιες, επιφανειακά, αντιδράσεις της κοινής γνώμης στα συνεχή λάθη και τραγικά μέτρα που λαμβάνει και ο άλλος να προσβλέπει ότι όπου να 'ναι θα αρχίσουν οι ογκώδεις διαδηλώσεις, αλλά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος βλέπει μια σιωπηλή πλειοψηφία που κινείται σε παράλληλους προς αυτούς δρόμους που ουδέποτε συναντώνται.
Eίναι όλοι αυτοί που απογοητευμένοι παίρνουν αποστάσεις, αποφασισμένοι να αποκωδικοποιήσουν οι ίδιοι το μήνυμα που είχαν στείλει στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να το καταλάβουν ακόμη και τα βραδύνοα κομματικά επιτελεία.
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου