Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

200 χρόνια από τη γέννησή του Τζουζέπε Βέρντι

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 8:30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Λέσχη Lions Ιωαννίνων «ΣΕΛΛΟΙ», παρουσιάζει στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» το μουσικό αφιέρωμα «200 χρόνια από την γέννησή του Τζουζέπε Βέρντι», στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Ιταλού μουσικοσυνθέτη, κορυφαίου στον χώρο της όπερας. Στην βραδιά της μουσικής εκδήλωσης, η Καθηγήτρια μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Ειρήνη Δόβα και οι μαθητές της: Ολγα Μπαλωμένου, Αχιλλέας Φρέστας, Εύη Γκόγκου, Ζώη Αναστασία και Έλενα Σταύρου, θα ερμηνεύσουν άριες από όπερες. Στο πιάνο, συνοδεύει η συνεργάτιδα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Γεωργία Αναστάση.
Ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι (10 Οκτωβρίου 1813 – 27 Ιανουαρίου 1901)
ήταν Ιταλός μουσικός συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. Γεννήθηκε στη Ρονκόλα της τότε Γαλλικής Αυτοκρατορίας, ένα χωριό κοντά στο Μπουσσέτο της Ιταλίας και πέθανε στο Μιλάνο. Ενώ ακόμα ήταν παιδί, η οικογένεια μετακόμισε στο Μπουσσέτο, όπου η μόρφωση του μελλοντικού συνθέτη διευκολύνθηκε πολύ από τις επισκέψεις του στη μεγάλη βιβλιοθήκη της τοπικής σχολής των Ιησουιτών. Στο Μπουσσέτο ο Βέρντι πήρε τα πρώτα του μαθήματα στη μουσική σύνθεση. Πολύ νωρίς έδειξε καταπληκτική κλίση στη μουσική. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στο Μιλάνο για να συνεχίσει τις σπουδές του και στα 23 του χρόνια πήρε τη θέση του διευθυντή της φιλαρμονικής του Μπουσσέτο. Το 1839 παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα, ο «Ομπέρτο», στη Σκάλα του Μιλάνου, με πολύ καλές κριτικές. Τον ίδιο χρόνο ο θάνατος της γυναίκας του και των δύο παιδιών του, τον έφεραν σε απελπισία σε σημείο να μη θέλει πλέον άλλο ν' ασχοληθεί με τη μουσική.
Παρά ταύτα, το 1840 παρουσιάστηκε η κωμική όπερα «Μια μέρα βασιλείας», η οποία όμως σημείωσε αποτυχία. Στενοχωρημένος ο Βέρντι αποσύρθηκε στο σπίτι του στο Μιλάνο. Έτσι δύο χρόνια μετά, με τον θρίαμβο της τέχνης πάνω στον πόνο του, το 1842, αποδέχθηκε την πρόταση να ξαναρχίσει να γράφει όπερες για τη Σκάλα του Μιλάνου και η όπερά του «Ναμπούκο» απέσπασε πολύ καλές κριτικές και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Από τότε ο Βέρντι αφοσιώθηκε στη σύνθεση όπερας. Ήταν η αρχή μιας θριαμβευτικής σταδιοδρομίας που συνδέθηκε πολύ στενά με τις προσπάθειες για την πολιτική ένωση της Ιταλίας. Μια τάση που ο ίδιος ο Βέρντι ενεθάρρυνε με τη θεματολογία των έργων του, τα οποία, εμπνεόμενα από το ιστορικό παρελθόν και επενδυμένα με εντυπωσιακά χορωδιακά, δημιουργούσαν εύκολα στο κοινό συνειρμούς με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα.
Με τους «Λομβαρδούς» (1843), τον «Ερνάνη» (1844), τον «Αττίλα» (1846), τη «Λουίζα Μίλλερ» (1847) και τον «Μάκβεθ» (1849, ο Βέρντι πέτυχε την αναγνώρισή του ως συνθέτης και εκτός Ιταλίας.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1850 τρεις όπερές του, ο «Ριγκολέττο» (1851), ο «Τροβατόρε» (1853) και η «Τραβιάτα» (1853), είχαν τεράστια επιτυχία, όπως και οι «Σικελικοί Εσπερινοί» (1855) και ο «Χορός Μεταμφιεσμένων» (1859). Η διεθνής του καταξίωση φαίνεται και από το γεγονός ότι οι επόμενες όπερές του πρωτοανέβηκαν σε λυρικά θέατρα εκτός Ιταλίας. Το 1862 «Η δύναμη του πεπρωμένου» παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη, ο «Δον Κάρλος» το 1867 στο Παρίσι και η «Αΐντα» το 1871 στο Κάιρο, για τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ. Εκτός από τις 26 όπερες ο Βέρντι έγραψε και εκκλησιαστική μουσική. Κορυφαίο έργο του σε αυτό τον τομέα είναι το «Ρέκβιεμ» (1874), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «Τέσσερα ιερά κομμάτια» (1898). Επίσης έγραψε αρκετές ρομάνς και ένα κουαρτέτο για έγχορδα σε μι ελάσσονα(1873). Εκτός μουσικής σκηνής διακρίθηκε για τον καλό χαρακτήρα του και τις αγαθοεργίες του. Μεταξύ άλλων χρηματοδότησε την ανέγερση και τη λειτουργία ενός νοσοκομείου και δημιούργησε έναν Οίκο Ανάπαυσης για τους αναξιοπαθούντες μουσικούς, σε μια κρύπτη του οποίου τάφηκε και ο ίδιος.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις δραστηριότητες της Λέσχης Lions Ιωαννίνων «ΣΕΛΛΟΙ».
Τιμή  Εισιτηρίου: 5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου