Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα Γιάννενα τιμούν την μνήμη των ηρώων

Συνεχίζεται ο εορτασμός των Ελευθέριων – Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην πανηγυρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο
Με το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι του Εμίν Αγά συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 101ης επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχωνστο κέντρο της πόλης και η τελετή στη μνήμη των έξι ηρώων που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης.
Το απόγευμα στις 19.00 πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Ενθυμήματα. Έκθεση από τα αρχεία της εφημερίδας «Ήπειρος» του Γεωργίου Χατζή – Πελλερέν».
Επίσης η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις επετειακές εκδηλώσεις, ο υφυπουργός Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης.
Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες στον Τύμβο των Μπιζανομάχων όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Η συνέχεια των εκδηλώσεων δόθηκε στα μνημεία των πεσόντων στρατιωτών και εθελοντών από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και των πεσόντων Μανιατών, που έχουν φιλοτεχνηθεί στη θέση «Εικονίσματα» της τοπικής κοινότητας Μανωλιάσας.
Παρών στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος που εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που εργάστηκαν για την ανέγερση του μνημείου, με ιδιαίτερη αναφορά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανωλιάσας και την τοπική κοινότητα.
«Δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι στον πόλεμο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων σκοτώθηκαν νιάτα, εθελοντές από την Ελλάδα και κάθε γωνιά της. Από την Κύπρο, από την Αμερική, από παντού. Ας αναλογιστούμε και τις ευθύνες μας ως απλοί πολίτες για να μπορέσουμε να αναστήσουμε και πάλι τη χώρα μας», τόνισε.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη εκπρόσωπος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αλλά και ο Νίκος Μαυροειδόγγονας που ήταν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας για την ανέγερση του μνημείου πεσόντων στη Μανωλιάσα.
Μνήμες… Προεδρίας
Μνήμες από την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από 26 χρόνια, στα πλαίσια της οποίας είχε πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών, επαναφέρει η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ήπειρο το 1988», που θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.
Δεκάδες φωτογραφίες του φωτογράφου και προέδρου του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας Ευθύμιου Τσικνή, εκτίθενται στο Σουφαρί Σεράι, με απόφαση της Διοίκησης των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου. Η πραγματοποίηση της έκθεση αποφασίστηκε με αφορμή την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την έκθεση διοργανώνεται από τα ΓΑΚ, το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Κληροδότημα «Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου» και το Δήμο Ζαγορίου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθεί η Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είχε εγκαινιάσει το κτήριο το 2006, όπως ανέφερε η πρόεδρος των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου.
Όπως σημείωσε η κα Παπαδοπούλου, αλλά και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, η έκθεση αυτή αναδεικνύει τα τοπικά χαρακτηριστικά μέσω της δημόσιας ζωής, ενώ σημείωσαν πως πολλοί από εκείνους που βρέθηκαν το 1988 στα Γιάννενα, κατέχουν σήμερα υψηλότατες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο φωτογράφος Ευθύμιος Τσικνής, που έχει καλύψει φωτογραφικά τις τέσσερις τελευταίες θητείες στην προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα παραλειπόμενα της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, που επισκέφθηκαν το Νησί, το Πάπιγκο και τον Βοιδομάτη, και εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου