Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Αυτοδιοικητικές: το ματς άρχισε με αυτογκόλ από Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Ο «αντάρτης» Κακλαμάνης υπερφαλαγγίζει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τα φώτα της δημοσιότητας στον Βουδούρη σκιάζουν τους Δούρου - Σακελλαρίδη
Τα αυτογκόλ που έβαλαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα του αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύουν και τα ευρύτερα πολιτικά διλήμματα και εσωτερικά προβλήματα των δύο μεγάλων κομμάτων: Πολυδιάσπαση λόγω κακών χειρισμών στο γαλάζιο στρατόπεδο, που ανοίγει χώρο στους ανταγωνιστές της Ν.Δ. για την ψήφο της λαϊκής Δεξιάς.
Διαφωνία στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στρατηγική της διεύρυνσης, η οποία εκφράζεται σε επίπεδο προσώπων.
Οι συνέπειες του διαμοιράσματος των ιματίων της ευρύτερης Κεντροδεξιάς και Δεξιάς, που στο παρελθόν αποτελούσε πλειοψηφικό ρεύμα στο Δήμο Αθηναίων, αποτυπώνονται στην πρώτη δημοσκοπική εικόνα, μετά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων.
Μπροστά ο Καμίνης
Το προβάδισμα του νυν δημάρχου Γιώργου Καμίνη (20%) στο γκάλοπ της Metron Analysis για το thetoc.gr και το ντέρμπι μεταξύ του «επίσημου» υποψηφίου της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου (13%) και του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη (14%), επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 32% των νεοδημοκρατών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο και το 23% τον κ. Κακλαμάνη. Επιπλέον το 11% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιλέγουν τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής (που συγκεντρώνει 11% στο σύνολο των ερωτηθέντων) και το 5% τον Βασίλη Καπερνάρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (5% στο σύνολο των ερωτηθέντων).
Η μεγάλη διασπορά της δεξιάς ψήφου καταδεικνύει και την αυτονόμηση των ψηφοφόρων από τα στενά κομματικά πλαίσια, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο περίπλοκες τις προβλέψεις. Τα ποσοστά των υποψηφίων δείχνουν επίσης πως δεν υπάρχει φαβορί και ο προεκλογικός αγώνας θα είναι μακρύς. Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και η μικρή συσπείρωση της κομματικής βάσης (42%) τον φέρνει με 10%, πίσω από τον Ηλία Κασιδιάρη στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο αυτό ταυτόχρονα σημαίνει πως έχει περιθώρια διεύρυνσης.
«Δίαυλοι» Κακλαμάνη
Στο επιτελείο του κ. Σπηλιωτόπουλου θεωρούσαν θετικό το γεγονός ότι στην παράσταση νίκης είναι πρώτος μαζί με τον κ. Καμίνη (17% ο καθένας), όμως και από την πλευρά του κ. Κακλαμάνη ερμήνευαν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ως επιβεβαίωση της ορθότητας της απόφασής του να επιμείνει στην υποψηφιότητά του. Ο κ. Κακλαμάνης διατηρεί το δίαυλο επικοινωνίας με την Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό των Βύρωνα Πολύδωρα - Χρήστου Ζώη, η οποία σπεύδει να εκμεταλλευθεί τα προβλήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο είτε με στήριξη στους γαλάζιους αντάρτες είτε με δικούς της υποψηφίους, όπου υπάρχει διχασμός.
Ο εμφύλιος λόγω των διπλών υποψηφιοτήτων εκτός από την Αθήνα και στην Κεντρική Μακεδονία ανοίγει συνεπώς μεγάλες πολιτικές πληγές στη Ν.Δ., η οποία ήλπιζε το βράδυ της 25ης Μαΐου οι εντυπώσεις από την πιθανότατη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη να αντισταθμιστούν από την κυριαρχία του γαλάζιου στο χάρτη των περιφερειακών εκλογών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν δείχνει καμία διάθεση απόσυρσης από την κούρσα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου την προεκλογική εκστρατεία ξεκινά σήμερα και ο «επίσημος» υποψήφιος της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης. Σε μία κίνηση προσεταιρισμού των καραμανλικών ο κ. Ιωαννίδης θα επισκεφθεί το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα συναντηθεί με βουλευτές των Σερρών και τα μέλη της ΝΟΔΕ της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Αγιον Ορος.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων στο χώρο της Δεξιάς έπαιξε η καθυστέρηση στη λήψη τελικών αποφάσεων παρά την προετοιμασία από τον Οκτώβριο, οι εμμονές σε πρόσωπα και οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών. Ο διχασμός σε επίπεδο υποψηφιοτήτων εκφράζει όμως και την αποξένωση μεγάλου κομματιού της λαϊκής Δεξιάς από την ηγεσία λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.
Γαλάζια αντάρτικα παντού...
Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα της Ν.Δ. Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα της περιφέρειας Αττικής, όπου ο πρώτος στις μετρήσεις δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης ετοιμάζει αντιμνημονιακή υποψηφιότητα δημιουργώντας πρόβλημα στους σχεδιασμούς της Ν.Δ., ενώ τα σενάρια για κάθοδο του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά φαίνεται πως δεν έχουν ισχύ. Και εδώ όμως υπάρχει διάσπαση της γαλάζιας βάσης, καθώς ένα τμήμα της αναμένεται να στραφεί στην υποψηφιότητα του Νίκου Νικολόπουλου.
Η Ν.Δ. κινδυνεύει με διχασμό και στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τη στήριξη του Πέτρου Τατούλη και αντιμετωπίζει ένα μικρότερης εμβέλειας αλλά υπαρκτό αντάρτικο στην Κεντρική Ελλάδα, καθώς ο Θανάσης Γιαννόπουλος επιμένει να κατέβει απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και παρόλο που δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή, σε κάθε περίπτωση θα του δημιουργήσει πρόβλημα στον πρώτο γύρο.
Σε πολλές ακόμη περιοχές υπάρχουν διπλές και τριπλές υποψηφιότητες προερχόμενες από τη Ν.Δ., όπως στη Λάρισα, ενώ στο Δήμο Πειραιά η Ν.Δ. προσανατολίζεται εκ των πραγμάτων στη στήριξη του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, η κατάσταση όμως κινδυνεύει να περιπλεχθεί σε περίπτωση που κατέβει άλλος «ολυμπιακός» υποψήφιος, σε έναν δήμο που παραδοσιακά εκλέγει γαλάζιο δήμαρχο.
ΣΥΡΙΖΑ: τα πρόσωπα διχάζουν
Η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει λιγότερα σε αριθμό προβλήματα, τα οποία όμως αφορούν τη μεγάλη διάσταση που σοβεί στο εσωτερικό του κόμματος όσον αφορά τις συμμαχίες και την πολιτική στρατηγική εν όψει της προοπτικής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις των κρυφών μετρήσεων που έχει η Κουμουνδούρου, η μεγαλύτερη ένσταση των ψηφοφόρων και των πιθανών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο φόβο πως αυτός θα εξελιχθεί σε νέο ΠΑΣΟΚ.
Η ομόφωνη αποδοκιμασία της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο από τις τοπικές οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει ουσιαστικά τη διαφωνία με την κατεύθυνση προς την οποία γίνεται η διεύρυνση και το πνεύμα αυτής.
Αντίστοιχα, οι αντιδράσεις για τον Θόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία κρύβουν την ενόχληση για τη συνεργασία με αντιμνημονιακούς από όπου κι αν προέρχονται και το φόβο αλλοίωσης της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου