Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

«Άοπλοι» απέναντι στη γρίπη και οι Γιαννιώτες



 Τη στιγμή που οι νεκροί από τη γρίπη έχουν φτάσει σε ολόκληρη τη χώρα τους 60, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει εκλείψει από τα ράφια των φαρμακείων - Μόνο το 1/3 των παραγγελιών έφτασε στα φαρμακεία των Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να μην έχει καλυφθεί η δεύτερη δόση για τις ευπαθείς ομάδες
«Άοπλοι» απέναντι στην γρίπη βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, αφού, παρ’ όλο που η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση, από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει στα φαρμακεία το αντιγριπικό εμβόλιο.
Την ώρα που οι νεκροί έχουν φτάσει τους 60 αποκαλύπτεται πως από τις αρχές του χειμώνα τα εμβόλια έχουν εκλείψει από τα ράφια των φαρμακείων αφήνοντας ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είτε τις ευπαθείς ομάδες που είχαν προλάβει να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, είτε εκείνους που πρόσφατα απευθύνθηκαν στα φαρμακεία μιας και λόγω των καιρικών συνθηκών η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης «καθυστέρησε».
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οι περισσότεροι από τους 60 νεκρούς είχαν υποκείμενο νόσημα και δεν είχαν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 54 άτομα, ενώ συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από τον περασμένο Οκτώβριο 183 άτομα.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας με αντιγριπικά φάρμακα μειώνει τις επιπλοκές από τη γρίπη, όμως πως θα γίνει κάτι τέτοιο όταν γιατροί και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια σε ολόκληρη τη χώρα;
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.
Όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στα Γιάννενα οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα φαρμακεία, παρά τις παραγγελίες που είχαν γίνει από τον περασμένο Μάρτιο, ήταν πολύ μικρότερες, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ντούσκας.
«Μόνο το 1/3 των παραγγελιών που είχαμε κάνει ήρθαν το Σεπτέμβριο στα φαρμακεία και από τότε η εταιρεία δεν μας προμήθευσε με άλλα. Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορεί να καλυφθεί η δεύτερη δόση για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αφού η εταιρεία δεν στέλνει εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία δεν διαθέτουν», σημείωσε.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου τα κρούσματα της γρίπης είναι αυξημένα, καθημερινά προσέρχονται στα φαρμακεία πολίτες, ζητώντας το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν οι φαρμακοποιοί είναι να τους παραπέμψουν στους θεράποντες ιατρούς ή να τους συστήσουν μέτρα προφύλαξης.
Έτσι, αντί για εμβόλιο η «θωράκιση» των πολιτών γίνεται με συστάσεις για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και αποφυγής του συγχρωτισμού ή ακόμη και με βιταμίνες.
«Αυτή η εικόνα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε το όπλο που χρειαζόμαστε, δηλαδή το αντιγριπικό εμβόλιο», σημείωσε.
Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός.
Απελευθερώνονται οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Την απελευθέρωση της τιμής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων, ως μέθοδο μείωσης των τιμών, θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδά στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.
«Θα απελευθερωθεί η τιμή, εντός των φαρμακείων, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εάν αυτή η λογική δεν αποδώσει, ως προς τη μείωση των τιμών, θα επανεξεταστεί τότε η πώλησή τους και από άλλα δίκτυα, εκτός των φαρμακείων», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ ανέφερε ότι «για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός, από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν, ήδη, απελευθερωθεί».
Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου