Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Άναψε κι εσύ μια λαμπάδα. Μπορείς!


Ο Πάνος Καμμένος των ΑΝ.ΕΛ. παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τον δικό του υποψήφιο δήμαρχο. Δικαίωμά του. Την ίδια ώρα ωστόσο δήλωνε πως ο Π. Μπουτάρης αποτελεί όνειδος για τη Θεσσαλονίκη. «Δεν αξίζει στη Θεσσαλονίκη τέτοιος δήμαρχος» είπε με περισσή δόση αμετροέπειας. Ακόμα και για τον αντάρτη περιφερειάρχη της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστα είπε ότι εάν επιθυμεί τη στήριξη των ΑΝΕΛ «θα πρέπει να βγει δημόσια να καταγγείλει το μνημόνιο και τις πολιτικές τους. Ξεκάθαρα, αντρίκια και στα ίσια». Είναι ένα μόνο επεισόδιο από αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα ενόψει εκλογών. Επεισόδια παράνοιας και πολιτικής ακρότητας.
Στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τις τριπλές κάλπες, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει «πρωτογενές πλεόνασμα» στην τυφλή πολιτική αντιπαράθεση. Η συγκρουσιακή πορεία μέχρι την κάλπη είναι πλέον διασφαλισμένη και κάθε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη για το όποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι ολοφάνερο πως, πολιτικά, η χώρα θα εξαντλήσει μεγάλα αποθέματα καθαρού μυαλού και αξιοπιστίας, σε μια φάση που η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανόρθωσης (και δεν το έχει) αλλά και διαπραγματευτική δύναμη με τους δανειστές, που έχει απολέσει προ πολλού.
Η λέξεις «συναίνεση» και «συμβιβασμός» ηχούν ως ξένα σώματα στην πορεία για τις κάλπες. Ακόμα και μέσα στα κόμματα δημιουργούνται πολεμικές συνθήκες: Άρης εναντίον Νικήτα, Ιωαννίδης εναντίον «Τζίτζι» και δεκάδες μικρότερες αναμετρήσεις σε περιφέρειες και δήμους εμφανίζουν τη ΝΔ ως κόμμα σε... κώμα. Ανάλογη δοκιμασία υφίσταται και ο Π. Βουδούρης, ως υποψήφιος περιφερειάρχης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μισό κόμμα τον θεωρεί προδότη, αφού ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, που έχει βάλει πλώρη για εξουσία, έχουμε μέσα σε μια μέρα τον Γ. Σταθάκη να ξεκαθαρίζει πως «δεν θα πάμε σε ακραία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες» και τον οικονομολόγο του ίδιου κόμματος αλλά του «Αριστερού Ρεύματος» Γ. Τόλιο να εκτιμά πως «η ΟΝΕ αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή αριστερού προγράμματος».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ μετατρέπει σε... σταυρόλεξο την όποια προσέγγιση με τους 58, αδυνατώντας το ίδιο να υπερβεί τις αντιθέσεις του καθώς ήδη οι παπανδρεϊκοί λοιδορούν τις θριαμβολογίες για το πρωτογενές πλεόνασμα του Αντ. Σαμαρά, εγκαλώντας τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για «σκοπιμότητες που διεμβόλισαν τα όρια της παράταξης».
Έχει μεγάλη σημασία αυτή την ώρα να ξεκαθαριστεί το τοπίο της αναμέτρησης, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό. Ας ξελαρυγγιάζονται οι καμένοι εξαρχής υποψήφιοι. Εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τους νηφάλιους, αυτούς που έχουν κάτι να προτείνουν. Αυτοί που τάζουν απελευθέρωση από την κατοχή των δανειστών, ας μας δηλώσουν καθαρά αν είναι υπέρ της περισσότερης Ευρώπης ή κατά.
Ας σκοτώνονται κάποιοι στα τηλεπαράθυρα με μοίρασμα παροχών από το πλεόνασμα του μέλλοντος. Εμείς πρέπει να διακρίνουμε αυτούς που λένε την αλήθεια για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας. Μη σας ξεγελούν οι δήμαρχοι της απραξίας, που τώρα σπεύδουν να φτιάξουν τα πεζοδρόμια και να κλείσουν λακκούβες. Υπάρχουν συμπολίτες μας που αναζητούν πόρους για ανάπτυξη και αυτοσυντήρηση των Δήμων χωρίς δανεικά και αγύριστα, χωρίς ταξίματα για διορισμούς.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην πέσουμε θύματα των «ψεκασμένων» της πολιτικής. Αλλιώς μπορείτε κι εσείς να ανάψετε μια λαμπάδα, όπως ο πρωθυπουργός στο Άγιο Όρος, και να περιμένετε τη βοήθεια του Θεού για να ορθοποδήσει η χώρα.
πηγη:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου