Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

30 χρόνια Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Ετήσια Παράσταση

Αρχική
 
Την καθιερωμένη ετήσια παράσταση όλων των χορευτών του θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στο Υπαίθριο Θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.
Θα συμμετάσχουν άνω των 250 χορευτών όλων των ηλικιών παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ηπείρου και της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, ίσως το μοναδικό, που έχει βραβευτεί σε επίσημο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ για τα δύο κυριότερα στοιχεία που πραγματεύονται τα τμήματα παραδοσιακών χορών, δηλαδή το χορό και το τραγούδι από τους ίδιους τους χορευτές του.
Επίσης στα ενδιαφέροντα στοιχεία του ιστορικού του καταγράφεται κατ’ αρχήν ένα από τα μεγαλύτερα ρεπερτόρια στη χώρα. Έχουν παρουσιαστεί περίπου 500 χοροί, 180 τραγούδια ερμηνευμένα από τους χορευτές και 45 δρώμενα, σχεδόν 35 περιοχών όλης της Ελλάδας, σε 550 παρουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και 51 διοργανώσεις που πραγματοποίησε το ίδιο.
Οι διοργανώσεις αναλύονται σε: 14 θεματικές μουσικοχορευτικές παραγωγές, 5 θεματικές και τιμητικές συναυλίες, 11 σεμινάρια παραδοσιακού χορού (4 για χοροδιδασκάλους, 2 για γυμνάσια ευρωπαϊκών χορών και 5 για τους χορευτές του), 8 φεστιβάλ ή μουσικοχορευτικές συναντήσεις και 13 γιορτές τσίπουρου.
Η ετήσια παράσταση, που για 13 συνεχόμενα χρόνια είχε συγκεκριμένη θεματολογία,  εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, που  εκτός αυτής περιελάμβανε την επετειακή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου με συμμετοχή συλλόγων της πόλης και παλιών χορευτών και το 3ο φεστιβάλ Ηπειρώτικων Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουλίου, στην Πλατεία Μαβίλη του μώλου λίμνης, με τη συμμετοχή 10 ακόμη συλλόγων.
Η ώρα έναρξης θα είναι στις 9.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Την διδασκαλία χορών και τραγουδιών και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.
Τη μουσική συνοδεία οι: Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Σοφία Ζώη (τραγούδι), Σωτήρης Κατσούρας (βιολί), Βασίλης Τσίκας (λαούτο) και Σαράντης Δράμαλης (τρομπέτα).
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου