Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά - Ροζέ Βαντίμ, Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα

Αρχική


Ξεκινούν οι κινηματογραφικές προβολές που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» με ένα αφιέρωμα στην Μπριζίτ Μπαρντό που φέτος κλείνει τα 80.
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου και ώρα 9.30 μ.μ. προβάλλεται η ταινία του  Ροζέ Βαντίμ, Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα (Et Dieu… Créa la Femme, ΓαλλίαΙταλία, 1956) με τη Μπριζίτ Μπαρντό και τον Ζαν Λουί Ντρεντινιάν.
 Σχετικά με την ταινία αναφέρει ο ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου, Παναγιώτης Κράββαρης:
«Η πανέμορφη νεαρή Ζυλιέτ ζει με τους θετούς γονείς της στο παραθαλάσσιο Σεν Τροπέ, και η ανέμελη θηλυκότητά της γοητεύει τον ώριμο επιχειρηματία Ερίκ αλλά και τον Αντουάν, τον νεαρό ιδιοκτήτη ενός μικρού καρνάγιου που ο Ερίκ θέλει να αγοράσει και να μετατρέψει σε καζίνο. Ο έρωτας της Ζυλιέτ για τον Αντουάν αναζοπυρώνεται, αυτός υπόσχεται να την πάρει μαζί του στην Τουλόν, αλλάζει όμως γνώμη και την αφήνει μετέωρη και απογοητευμένη. Η θετή μητέρα της Ζυλιέτ αγανακτεί με την προκλητική της ελαφρότητα και την σεξουαλική αναστάτωση που προκαλεί στον τοπικό πληθυσμό, και αποφασίζει να την στείλει πίσω στο ορφανοτροφείο. Ο μικρότερος όμως αδερφός του Αντουάν, Μισέλ, προσφέρεται να την παντρευτεί για να την κρατήσει στο Σεν Τροπέ.
Η ταινία αποτελεί τον καρπό του έρωτα και του γάμου του σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ με την εκρηκτική Μπαρντό, της οποίας τη φήμη εκτόξευσε στα ύψη. Οι «σκανδαλιστικές» εμφανίσεις της δημιούργησαν μεγάλο θόρυβο στην Αμερική, ενώ η Καθολική Εκκλησία αφόρισε την ταινία η οποία σήμανε ταυτόχρονα το τέλος της σχέσης της Μπαρντό με τον Βαντίμ, αφού η ΒΒ ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Ζ. Λ. Τρεντινιάν και χώρισε με τον Βαντίμ πριν καν προβληθεί η ταινία στις αίθουσες».
Η ταινία έχει διάρκεια 95 λεπτά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πριν το Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα, προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία Κατά Συρροήν Άνεργος (διάρκεια: 15 λεπτά), σε παραγωγή των μαθητών του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Η ταινία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κράββαρη, και με την στήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννίνων.
 

 
Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά
Αύλειος χώρος
Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής»
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου