Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"Μια ενδιαφέρουσα ζωή" από το καλλιτεχνικό σωματείο "Εξαύδα"

Το καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα σας καλωσορίζει στο νέο του χώρο, στην οδό Κουντουριώτη 31, με την θεατρική παράσταση "Μια ενδιαφέρουσα ζωή", βασισμένη στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη : ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία : Θανάσης Τζάτσος
Ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Ντούρος, Αντωνία Παλαβού, Νέλλη Σαβράνη.

Ημερομηνίες παραστάσεων: Παρασκευή 20 έως και Πέμπτη 26 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 5 ευρώ
Τηλ. κρατήσεων: 6946131950
Ο χώρος κλιματίζεται.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε!

" Στην τραγικότερη πτυχή του Κυπριακού ζητήματος, πέραν της εδαφικής κατοχής, στο θέμα των αγνοουμένων, σ’ ένα καθ’ όλα ανθρωπιστικό ζήτημα αναφέρεται το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, Οι Αγνοούμενοι.
        Ο συγγραφέας δεν καταπιάστηκε με το να μιλήσει γενικά για το συγκεκριμένο ζήτημα πόσο μάλλον με το να κάνει προσπάθεια παράθεσης μιας υποθετικής επίλυσης, αυτό το αφήνει στα χέρια των διπλωματών. Το κείμενο του ακουμπά το συγκεκριμένο ζήτημα με έναν ανθρωπιστικό τρόπο χωρίς να παραβλέπει όμως την πολιτική του πτυχή και έρχεται να σμίξει το φυσικό με το μεταφυσικό. 
        Οι Αγνοούμενοι, είναι ένα τολμηρό, σκληρό σε κάποια σημεία του, έργο με αρχή μέση και τέλος, με συγκρουσιακές κορυφώσεις, εύστοχο χιουμορ, με σύγχρονους και αληθινούς χαρακτήρες, καίριο λόγο και εξαιρετικούς διαλόγους. 
       Εμμένοντας στο θέμα που τον απασχολεί σε πρώτο επίπεδο, το ζήτημα δηλαδή των Αγνοουμένων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη διακρίβωση της τύχης τους που παραμένει κεφάλαιο ανοιχτό εδώ και 35 χρόνια, καταγγέλλει με τον τρόπο του τους υπαίτιους όχι μόνο της εισβολής αλλά και όσους τους ανέχονται και που μαζί με αυτούς ανέχονται να ζουν στην άγνοια του τι έτυχαν τελικά τα αγνοούντα αυτά πρόσωπα, επιλέγοντας έτσι τη διάσταση του εικονικού κόσμου, του κέρδους και των οικονομικών συμφερόντων. Αντίφαση προκαλεί όμως η μικρή μερίδα αυτών που υπομονετικά ανέχονται τους προηγούμενους και καρτερικά αγωνίζονται να φτάσουν στηγνώση.
        Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης της τραγικότητας οι δυο αυτές δυνάμεις συγκρούονται. Από τη μια πλευρά έχουμε τον χαρακτήρα του έργου τον Πέτρο, τον πετυχημένο δημοσιογράφο, που καθόλου τυχαία δεν είναι η παρουσία του αλλά ούτε και η ενασχόληση του, που πρεσβεύει έτσι το  ψεύδος, τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και τυποποιημένων αξιών. Από την άλλη υπάρχει όμως-έστω και ολιγάριθμη-η μερίδα εκείνη που αντιπροσωπεύει τον αληθινό κόσμο, τον κόσμο του ουσιαστικού, την πραγματικότητα και που στο έργο εκπροσωπείται από την μεγάλη Κύπρια αδερφή, την Δέσποινα. Στη μέση των δυο η Μήνα (η Ισμήνη) η μικρή Κύπρια αδερφή, η γυναίκα του Πέτρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου