Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Να ζητήσουν συγγνώμη από την Ελλάδα ΔΝΤ και Λαγκάρντ

WALL STREET JOURNAL

Να ζητήσουν συγγνώμη από την Ελλάδα ΔΝΤ και Λαγκάρντ
Σημαντικά λάθη στην διαχείριση της "ελληνικής υπόθεσης" με κορυφαία την άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, διαπιστώνει ο Σάιμον Νίξον, εκ των κορυφαίων αρθρογράφων της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Προσθέτει δε ότι το ΔΝΤ και προσωπικά η Κριστίν Λαγκάρντ οφείλουν μια συγνώμη από την Ελλάδα για τις άστοχες κινήσεις και προβλέψεις τους που είχαν σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα και καθυστέρησαν την επιστροφή της στις αγορές.
Στο άρθρο του στην εφημερίδα, ο Νίξον επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Βρετανία. Είναι κρίμα που το αφεντικό του ΔΝΤ δεν έδειξε την ίδια αβροφροσύνη απέναντι στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα».
Όπως εξηγεί, η προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι η βρετανική κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά» με τη στρατηγική της λιτότητας, δεν προκάλεσε ζημιά, με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας βιώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αλλά τα λάθη που έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες.
Εάν η Αθήνα είχε υποχωρήσει μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το «φανταστικό έλλειμμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης.
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου