Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Κι όμως, η πρόκριση δεν έχει χαθεί!



του Δημήτρη Κωτσέλη
 Μπορεί το βαρύ 3-0 στην πρεμιέρα του Μουντιάλ να μείωσε αρχικά τις ελπίδες της Εθνικής μας ομάδας για πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως κάτι η εμφάνιση που αφήνει σημάδια ζωής, κάτι η ήττα των Ιαπώνων, μας δείχνουν έναν ευδιάκριτο δρόμο πρόκρισης, ο οποίος χρειάζεται και τύχη, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από μας.
Μέσα σε ένα γήπεδο με περισσότερους από σαράντα χιλιάδες Κολομβιανούς φιλάθλους, η Εθνική δεν άντεξε στην πίεση και πραγματοποίησε την χειρότερη δυνατή πρεμιέρα από άποψη αποτελέσματος. Ωστόσο, παρά το γρήγορο γκολ που δέχτηκε, κατάφερε να ισορροπήσει την αναμέτρηση έστω κι αν οι επιθετικές της προσπάθειες δεν μετατράπηκαν σε γκολ και κάπου εκεί κρίθηκε και ο αγώνας, με την Κολομβία να τιμωρεί την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής ομάδας.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το 90% των ομάδων που ηττώνται στην πρεμιέρα των Παγκοσμίων Κυπέλλων χάνουν το τρένο της πρόκρισης, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί η «γαλανόλευκη» να διεκδικήσει αυτές τις λιγοστές ελπίδες της; Μετά και τη νίκη-ανατροπή της Ακτής Ελεφαντοστού επί της Ιαπωνίας τα σενάρια έχουν περιοριστεί. Η Εθνική από εδώ και πέρα προφανώς μπορεί να μαζέψει 0, 1, 2, 3, 4 ή 6 βαθμούς. Το αρνητικό, δεδομένου ότι στις διοργανώσεις της FIFA μετράνε στις ισοβαθμίες τα γκολ, είναι πως υπάρχει πιθανό σενάριο όπου στην τριπλή ισοβαθμία με Ακτή Ελεφαντοστού και Κολομβία μένουμε εκτός συνέχειας ακόμα και με το μέγιστο της βαθμολογικής συγκομιδής!
Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη αξία για την Εθνική, πέρα από την δική της φυσικά αγωνιστική ανασύνταξη κόντρα στην Ιαπωνία στις 19 του μήνα στο Νατάλ, είναι το παιχνίδι της Ακτής με την Κολομβία το οποίο διεξάγεται την ίδια ημέρα, αλλά τέσσερις ώρες νωρίτερα. Βγαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο του «Αρένα Ντας Ντούνας», η Εθνική θα γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες πρόκρισής της. Και εξηγούμαι: Αν η Κολομβία νικήσει την Ακτή, τότε ακόμα και με ισοπαλία με την Ιαπωνία η Εθνική παραμένει στο κόλπο, με τη λογική να νικήσει την Ακτή Ελεφαντοστού στη Φορταλέζα. Αν η Κολομβία μείνει στην ισοπαλία με την Ακτή, τότε μία «γαλανόλευκη» νίκη επί της Ιαπωνίας, θα την φέρει μόλις μία νίκη μακριά από την πρόκριση, την οποία θα εξασφαλίζει νικώντας στην τρίτη αγωνιστική τους Αφρικανούς.
Τέλος, το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να διπλασιάσει στην δεύτερη αγωνιστική των ομίλων τις νίκες της η Ακτή Ελεφαντοστού. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει είτε να προκριθεί εις βάρος των Κολομβιανών, είτε να καλύψει το -3 των γκολ, τα οποία θα την… πνίξουν σε μία αρκετά πιθανή τριπλή ισοβαθμία στους 6, αν δηλαδή οι Ιάπωνες χάσουν και τα τρία παιχνίδια.
Συνοψίζοντας, η Εθνική παρά την ήττα διατηρεί τις ελπίδες πρόκρισής της, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν αν η Κολομβία συνεχίσει νικηφόρα κόντρα στους Αφρικανούς. Όπως και να έχει, η ομάδα του Σάντος θα πρέπει να κρατήσει τα θετικά του αγώνα με την Κολομβία και να διεκδικήσει στη συνέχεια της διοργάνωσης – αν μη τι άλλο – να δώσει λίγη χαρά τόσο στους εκατομμύρια Έλληνες που την παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους, τόσο σε εκείνους τους εκατοντάδες που την ακολούθησαν, από κάθε γωνιά του πλανήτη, στη Βραζιλία, δίνοντας την δική τους γαλανόλευκη απόχρωση στο παιχνίδι με τους Λατινοαμερικάνους…

*Ο Δημήτρης Κωτσέλης είναι δημοσιογράφος. 

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου