Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Δεν κάνουμε πίσω για την Εθνική Σύνταξη, μπορεί να υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές

ΠΟΤΑΜΟΣ» Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Δεν κάνουμε πίσω για την Εθνική Σύνταξη, μπορεί να υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές
Δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό ο Γιώργος Κατρούγκαλος όπως δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα» στον ΣΚΑΪ.
Είπε όμως ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της.
Ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων. Σημείωσε επίσης πως η Τρόικα γνωρίζει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι». Θα υπερασπίσουμε αυτό που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο για εμάς: Δηλαδή να μην μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις".
Και συνέχισε, λέγοντας αναλυτικά: "Είναι αδιαπραγμάτευτο το 384 και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο. Πριν τα 67 θα δίνουμε προνοιακό επίδομα 360 ευρώ".
Ο κύριος Κατρούγκαλος είπε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 360 ευρώ.
"Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τις επικουρικές", τόνισε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος σε ένα ακόμη θέμα που "καίει" τους συνταξιούχους. Κι αυτό διότι, το να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά να πέσει "μαχαίρι" στις επικουρικές, για τους συνταξιούχους δεν έχει μεγάλη διαφορά.
Ανέφερε επίσης ότι «θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό».
Επανέλαβε πως ό,τι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες." Ίδιοι κανόνες για όλους, Από το Βενιζέλο έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Το ΙΚΑ δίνει συντάξεις με 930 διαφορετικους τρόπους! Πρέπει να δίνουν με έναν. Πρέπει όλοι να έχουν στον ήλιο μοίρα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Για να συνεχίσει, αναφερόμενος στην κύρια σύνταξη: "Δεν πάμε να κάνουμε οριζόντιες μειώσεις όπως οι προηγούμενοι. Ανάλογα με το τι έχεις μαζέψει από τις εισφορές σου, θα παίρνεις και σύνταξη. Θα παίρνουν όλοι τα 384 και μετά θα είναι ανάλογα των εισφορών".
Σύμφωνα με τον Υπουργό το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.
Ο κ Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης πως αν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό ο κύριος Μητσοτάκης θα την έχει.
Σε σχέση με την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την 13η σύνταξη, απάντησε πως αυτή είχε βασιστεί σε υπερβολική αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιπλέον, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές στην "φαρέτρα" της, για τις οποίες όμως δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω επί του παρόντος.
Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στο τραπέζι, ήταν αυτό της ενοποίησης των Ταμείων. Ένα θέμα που επίσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού μία τέτοια τακτική, θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες. Κι αυτό διότι κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές. Για το ζήτημα, λοιπόν, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: "Έχουμε προβλέψει πως όποιος έχει δώσει παραπάνω, θα τα πάρει πίσω στη σύνταξη".
Για τις εξείξεις στη ΝΔ χαρακτήρισε την εκλογή Μητσοτάκη εκλογή του ως "γάμο του ακραίου φιλελευθερισμού με την άκρα δεξιά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας".
Ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα χάσει ψήφους από το κέντρο, απάντησε: "Εγώ βλέπω υπαρχηγό του τον κύριο Γεωργιάδη... Βλέπω ότι τα βρήκανε με τον κύριο Γεωργιάδη, άρα δεν τον βλέπω πολύ κεντρώο τον κύριο Μητσοτάκη".
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου