Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Παραδίδεται το νέο ασφαλιστικό στους πολιτικούς αρχηγούς - Τι περιλαμβάνει

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Παραδίδεται το νέο ασφαλιστικό στους πολιτικούς αρχηγούς - Τι περιλαμβάνει
Η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση έφτασε σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Το κυβερνητικό σχέδιο θέτει, ξανά, στο ...τραπέζι με τους αρχηγούς των κομμάτων η κυβέρνηση πριν από την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι όσο θα πηγαίνει καλύτερα η οικονομία τόσο θα ανεβαίνει η εθνική σύνταξη, είναι το βασικό σημείο της ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό.
Η ελληνική πρόταση, όπως τόνιζε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, θα σταλεί στους δανειστές  μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Παραδίδεται το νέο ασφαλιστικό στους πολιτικούς αρχηγούς - Τι περιλαμβάνει
«Το κουαρτέτο έχει αποδεχθεί τις γενικές γραμμές του σχεδίου. Στα σημεία που υπάρχει θέμα είναι η αύξηση των εισφορών και τα ποσοστά αναπλήρωσης», ανέφερε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ό ένας εκ των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών κυρίως, διαφωνεί. «Αλλά δεν θίγω υπολήψεις», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε τα κόμματα να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι η πόρτα του υπουργού Εργασίας για τυχόν απορίες είναι ανοιχτή.
Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Παραδίδεται το νέο ασφαλιστικό στους πολιτικούς αρχηγούς - Τι περιλαμβάνει
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.
Λίγο μετά τις 12:00 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00.
Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ.
«Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει  η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος», τόνισε  ο κ. Λεβέντης.
Λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ακολουθεί η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά.
Η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.
Στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είναι να αποσπάσουν μια "μίνιμουμ" πολιτική συναίνεση που, όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, "θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους Θεσμούς ιδιαίτερα για την αποφυγή νέων μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις".
Οι διαφορές με τους δανειστές είναι μεγάλες και σε αρκετά σημεία, κάτι που προδιαθέτει για σκληρή διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε περικοπές της ασφαλιστικής δαπάνης, γίνονται προσπάθειες ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από άλλες πηγές κι όχι απο μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη ώστε να μην μειωθούν ξανά οι συντάξεις παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προτεινόμενες αλλαγές της ελληνικής πρότασης
Στην ελληνική πρόταση, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κινηθεί περίπου στο 60-65% για 40 χρόνια ασφάλισης και για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις θα υπάρξει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει τη διαφορά.
* Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι υψηλότερο για τις χαμηλές συντάξεις απ' οτι για τις υψηλές, δηλαδή αν κάποιος έχει μισθό 800 ευρώ θα έχει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης απο κάποιον που εχει μισθό 2.500 ευρω. Με το νέο σχεδιο θα επιβάλλεται πλαφόν για όσους εισπράττουν σύνταξη πάνω απο 2.500 ευρώ.
* Θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρω στα 67 έτη, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας.
* Προτείνεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, αλλά και επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φθάσει και το 0,1%.
* Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξουν μειώσεις αλλά εάν οι πιέσεις των δανειστών είναι ισχυρές, τότε θα προστατευτούν μόνο όσες είναι κάτω από 170 ευρώ.

Πρόσθετες πηγές εσόδων
Οι πρόσθετες πηγές εσόδων που δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση αλλά θα παρουσιαστούν κατά τη διαπραγμάτευση αφορούν:
α) Εσοδα από το οικονομικό έγκλημα (ΦΠΑ, λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών).
β) Τα πρόστιμα από τις κλήσεις της Τροχαίας (έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων).
γ) Την επιβολή ειδικού τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών.
δ) Τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, από τις συμβάσεις με το Δημόσιο και από τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή ένα μέρος των εσόδων θα διοχετεύεται στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των Ταμείων, με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους. Σήμερα το ύψος τις κινητής περιουσίας εκτιμάται σε 17,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα έχουν κλειδώσει οι περικοπές σε μερίσματα, εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ (εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ).
– Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ, με βάση την οποία θα αποφασιστεί πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι. Στο τραπέζι υπάρχουν οκτώ σενάρια κλιμακωτών περικοπών των επικουρικών συντάξεων με στόχο όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και την εξάλειψη των στρεβλώσεων καθώς για τα ίδια χρόνια δουλειάς, ο κλάδος του ΤΕΑΔΥ δίνει 54 ευρώ και του ΕΤΕΑΜ 200 ευρώ.
Η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 6% με την προϋπόθεση της αξιοποίησης της περιουσίας του Ταμείου. Η μείωση στις υψηλότερες συντάξεις μπορεί να φτάσει στο 15%-20%. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της ασφάλισης, αν απορριφθεί οριστικά η πρόταση για αύξηση των εισφορών, οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 128 ευρώ.
– Τα ποσά των εφάπαξ του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων για αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/9/2013 αναμένεται να μειωθούν κατά 10% προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου. Επίσης κατά 25% -30% αναμένεται να μειωθούν τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς τα έσοδά του έχουν συρρικνωθεί κατά 40% εξαιτίας της κατάργησης του κοινωνικού πόρους.
ΠΗΓΗ:  Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου