Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πέτρινα χρόνια : «Όταν η ζωή, ο αγώνας, το όραμα και ο έρωτας γίνονται τέχνη»


ο καλλιτεχνικό σωματείο Εξαύδα παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα τους κοινωνικούς αγώνες. Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

- 31 Ιανουαρίου & 1 Φεβρουαρίου: "Πέτρινα χρόνια", του Παντελή Βούλγαρη (1985)
- 7 & 8 Φεβρουαρίου: "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο", του Elio Petri (1971)
- 14 & 15 Φεβρουαρίου: "Το αλάτι της γης", του Herbert Biberman (1954)

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο χώρο μας, στην οδό Κουντουριώτη 31.
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6945377240 ή στείλτε e-mail στο exavda.group@gmail.com.

Πέτρινα χρόνια : «Όταν η ζωή, ο αγώνας, το όραμα και ο έρωτας γίνονται τέχνη».


        Ένας γάμος γίνεται για πρώτη φορά στην αυλή των Φυλακών Αβέρωφ. Και ο τίτλος ρεπορτάζ της «Απογευματινής» πριν από 46 χρόνια: «Koυφέτα στις φυλακές Αβέρωφ». «Μη νομίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι σας παρουσιάζουμε κάποια ταινία του Φελίνι…», έγραφε τότε ο συντάκτης της εφημερίδας στο θέμα. Από αυτό το γάμο ένα παιδί γεννιέται και μεγαλώνει μέχρι τα 3 του χρόνια στη φυλακή.
         Ήταν ο γάμος δύο πολιτικών κρατουμένων, του Μπάμπη Γκολέμα, αφοσιωμένου κομμουνιστή και της Ελένης Βούλγαρη. Η ζωή τους μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο απ” τον Παντελή Βούλγαρη με το αριστούργημα «Τα πέτρινα χρόνια». Τίτλος αντιπροσωπευτικός των όσων βίωσαν οι δυο νέοι μα και όλοι οι αγωνιστές και οι απλοί άνθρωποι που είχαν ονειρευτεί μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα: Φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις.

            «Θα προτιμούσα κι εγώ και η Ελένη, να έχουμε κρατηθεί στην ανωνυμία. Έπρεπε, ωστόσο, να μάθουν οι νεότερες γενιές. Και να διδαχθούν…. Να μάθουν την ιστορία του τόπου τους και να διδαχθούν ότι ο αγώνας, το όραμα, το όνειρο, η ελπίδα, ο έρωτας ανθίζουν μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αν λείψουν η ελπίδα και το όραμα «καήκαμε». Ελπίδα και όραμά δεν υπάρχουν από μόνα τους, εμείς τα καλλιεργούμε με τη στάση ζωής. Κι όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες ο έρωτας μπορεί να ανασάνει. Τον τροφοδοτεί η νιότη, η θέληση να αλλάξει ο κόσμος και η πίστη ότι αυτό μπορεί να γίνει. Έρωτας και Επανάσταση».
       
          Πέρασαν κοντά τριάντα χρόνια από τότε που γυρίστηκε η ταινία (μέσα δεκαετίας του 1980) με την τόσο ευαίσθητη και τόσο τρυφερή ερωτική ιστορία του Μπάμπη και της Ελένης, πολιτικών κρατουμένων, που τόσο συγκίνησε το ελληνικό και ξένο κοινό. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί. Ήδη στην εποχή της απέσπασε όλα τα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε διεθνή Φεστιβάλ  (Βενετία, Βαλένθια).
         Σημαντική η συμβολή της μουσικής του Σταμάτη Σπανουδάκη στη συναισθηματική φόρτιση του θεατή. Το βασικό μουσικό μοτίβο, με το κλαρίνο του Σαλέα να κυριαρχεί, επικό και λυρικό ταυτόχρονα, αλλά και δευτερεύουσες μουσικές, όπως το παιδικό κομμάτι στην επιστροφή από το μαιευτήριο, αποτέλεσαν στοιχεία που αγαπήθηκαν στην ταινία κι επιβίωσαν του χρόνου προβολής της, αποκτώντας "αυτόνομη καριέρα".


Βραβεία

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (26ο)
ΕΛΛΑΔΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)
ΕΛΛΑΔΑ 1985
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ 1985
Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ 1985
ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (26ο)
ΕΛΛΑΔΑ 1985
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (26ο)
ΕΛΛΑΔΑ 1985
Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΑ 1985
ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΠΟ - (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ 1986
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΠΟ - (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ 1986
Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΠΟ - (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ 1986
ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Φιλμογραφία του σκηνοθέτη

Μικρά Αγγλία (2013)Ψυχή Βαθιά (2009)Νύφες (2004)Όλα είναι δρόμος (1998)Ακροπόλ (1995)Ήσυχες μέρες του Αυγούστου(1991)Η Φανέλα με το "9"(1988)Τα Πέτρινα Χρόνια (1985)[1]Κάρολος Κουν (1981)Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) Happy Day (1976)Ο μεγάλος ερωτικός (1973)Το προξενιό της Άννας (1972)Χορός τον τράγων (1971) Ce n'est pas que le début (1969)Τζίμης ο τίγρης (1966)Ο κλέφτης (1965)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου