Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 Stephen Daldry, Oι ώρες


 
Κυριακή 18 Μαρτίου 2012
Stephen Daldry, Oι ώρες

The Hours, ΗΠΑ – Ην. Βασίλειο, 2002, 114΄
Τρεις γυναίκες, σε διαφορετική εποχή και χώρο η κάθε μία, ζουν φαινομενικά παράλληλα, αλλά και οι τρεις είναι εγκλωβισμένες στο ίδιο «γυναικείο» δίλημμα: μια ζωή ελεύθερη από περιοριστικές κοινωνικές νόρμες, μίζερη οικογενειακή καθημερινότητα και σεξουαλικά ταμπού ή το τέλος της καταπίεσης και της αναξιοπρέπειας μέσω ίσως μιας αυτοκτονίας;
Την ίδια διάθεση φαίνεται να έχει και η ομώνυμη ηρωίδα του βιβλίου «Κυρία Dalloway», το οποίο γράφει η συγγραφέας Virginia Woolf τη δεκαετία του ΄20, στο Sussex της Αγγλίας.
Το βιβλίο αυτό θα φτάσει στα χέρια της Laura στο Los Angeles του 1951, μιας μητέρας που ζει μια αποστειρωμένη και καταναλωτική ζωή χωρίς καμιά προοπτική.
Τέλος, κυρία Dalloway θα γίνει εν αγνοία της η Clarissa, στη Νέα Υόρκη του 2001, η οποία φαίνεται να έχει κατακτήσει την ποθητή ελευθερία αλλά καταρρέει μπροστά στην ανάγκη της να φροντίζει τον παλιό της σύντροφο που πάσχει από AIDS.
Τελικά η Laura και η Clarissa θα επιβιώσουν, όπως και η κυρία Dalloway, αφού έρθουν σε επαφή με την οριακή εμπειρία του θανάτου που θα οριοθετήσει τις δυνατότητες των ανθρωπίνων σχέσεων. Η Virginia Woolf, όμως, βάζει τέλος στη ζωή της θυσιάζοντας τον εαυτό της ως η οραματίστρια της ελευθερίας, ψήγματα της οποίας επιθυμεί ίσως η κάθε γυναίκα.
Ο Stephen Daldry παίρνει αυτή την πολύπλοκη δομή από το βραβευμένο με Pulitzer μυθιστόρημα του Michael Cunningham, και αφηγείται μια ιστορία για την γυναικεία ταυτότητα και την εξέλιξη της γυναικείας (κοινωνικής) ελευθερίας.
Προερχόμενος κυρίως από το θέατρο, ο Daldry σκηνοθετεί τη δεύτερη ταινία του μετά το Billy Elliot (2000).
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Μέριλ Στριπ, Τζούλιαν Μουρ
Μουσική: Φίλιπ Γκλας
Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία.
Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου