Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

H A. Διαμαντοπούλου μείωσε κατά 8,5 εκ ευρώ το κόστος των σχολικών βιβλίων-

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 25,6 ΕΚ ΤΟ 2009 ΚΑΙ 17,1 ΤΟ 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι αντί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά  2011-12 έναντι της προηγούμενης 2009-10 το κόστος παραγωγής ανά σχολικό βιβλίο να αυξηθεί , λόγω ανόδου της  τιμής πετρελαίου, χαρτιού κλπ  , μειώθηκε  κατά 18%  και συνολικά κατά 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με επίσημο ενημερωτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται στο esos:

-Η τελική δαπάνη για τηνν αγορά χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων του 2011-12  ανήλθε σε 10.400.000 ευρώ στο οποίο αν προστεθεί το κόστος εκτύπωσης, βιβλιοδεσίας και  διανομής το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 17.100.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο κόστος 0,55 ευρώ ανά βιβλίο.
-Το κόστος αυτό είναι μειωμένο κατά 18% σε σχέση με το 2009-10 όταν το μέσο κόστος ανήλθε σε 0,67 ευρώ ανά βιβλίο και η συνολική δαπάνη σε 25.600.000 ευρώ.
Το esos αναμένει απο το υπουργείο να δημοσιεύσει, εφόσον υπάρχει κάποια εξήγηση, για την "αστρονομική" αυτή διαφορά μειωσης του κόστους.
Με το ίδιο έγγραφο το υπουργείο παιδείας ενημερώνει ότι η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων , συμπεριλαμβανομένων και ενός μικρού αριθμού τίτλων καθυστέρησαν λόγω του αναδόχου που αθέτησε τις υποχρεώσεις του και ο ΟΕΔΒ υποχρεώθηκε το Δεκέμβριο στη διενέργεια νέου διαγωνισμού με διαπραγμάτευση.
Ομοίως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, έχει ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων, με μεμονωμένες εξαιρέσεις που οφείλονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες των 2-3 τελευταίων εβδομάδων.
Η αναφορά που παρέδωσε η Α.Διαμαντοπούλου στον Γ. Μπαμπινιώτη για τα βιβλία του επόμενου σχολικού έτους
Η πρώτη παραλαβή χαρτιού εκτιμάται ότι θα γίνει την πρώτη εβδομάδα Μαΐου, και η πρώτη παραλαβή εκτυπωμένων βιβλίων αναμένεται να γίνει την τρίτη εβδομάδα του Μαϊου, ενώ η  ολοκλήρωση των εκτυπωτικών εργασιών αναμένεται στο τέλος Ιουλίου 2012, ενημέρωσε εγγράφως τον Γ. Μπαμπινιώτη η Αννα Διαμαντοπούλου (το έγγραφο το δημοσιεύει το esos). Ειδικότερα η αναφορά έχει ως εξής:
Η ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ
Θεσμική αλλαγή με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών έκδοσης σχολικών βιβλίων
Το Μάϊο του 2011 με νόμο αποφασίστηκε η κατάργηση του ΟΕΔΒ και ανάθεση των υπηρεσιών έκδοσης σχολικών βιβλίων στο ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ , με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς την εκπαιδευτική κοινότητα και ταυτόχρονα  την εξοικονόμηση πόρων.
Στις 31/3/2012 ο ΟΕΔΒ περαιώνει την λειτουργία του και για την νέα χρονιά τα σχολικά βιβλία θα εκδοθούν από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ
Ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα:
Ι. Εξασφάλιση  των απαραίτητων κονδυλίων για την έκδοση των βιβλίων με άμεσα διαθέσιμη εκταμίευση για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς τους αναδόχους
ΙΙ. Διαγωνισμοί που αφορούν την έκδοση των σχολικών βιβλίων.
1.    Διαγωνισμός «Προμήθεια (με αγορά) Χάρτου Λευκού Εκτυπώσεων σε Φύλλα και σε Ρόλους και Χάρτου Velvet Εξωφύλλων»
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η διενέργεια του διαγωνισμού η οριστική κατακύρωση του στις 7/3/2012. Άμεσα  αποστέλλεται  ο φάκελος για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η πρώτη παραλαβή χαρτιού εκτιμάται ότι θα γίνει την πρώτη εβδομάδα Μαΐου.
2.    Διαγωνισμός «Εκτύπωση και Βιβλιοδεσία Διδακτικών Βιβλίων Σχολικού Έτους 2012-2013 για τις ανάγκες των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»
Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η διενέργεια του διαγωνισμού, έχει γίνει προσωρινή κατακύρωση  και αναμένεται η  οριστική κατακύρωση του έως τις 20/3/2012. Στη συνέχεια θα αποσταλεί ο φάκελος για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η πρώτη παραλαβή εκτυπωμένων βιβλίων αναμένεται να γίνει την τρίτη εβδομάδα του Μαϊου. Η ολοκλήρωση των εκτυπωτικών εργασιών αναμένεται στο τέλος Ιουλίου 2012.
3.    Διαγωνισμός «Αποθήκευση, συσκευασία και διανομή σχολικών βιβλίων»
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η  δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό «Αποθήκευση, συσκευασία και διανομή σχολικών βιβλίων» και άμεσα θα δημοσιευθεί . Σχεδιάζεται η συσκευασία να γίνεται ανά σχολείο και η διανομή με το σύστημα πόρτα-πόρτα  τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η κατακύρωση του διαγωνισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την  τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου  έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Επίσης, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα αποθέματα των αποθηκών του ΟΕΔΒ  και άμεσα να συσκευαστούν τα υπάρχοντα αποθέματα σχολικών βιβλίων και να σταλούν μέσα στον Μάϊο  σε σχολεία, για την επόμενη σχολική χρονιά.
ΙΙΙ. Εκσυγχρονισμός μεθόδων εκτύπωσης
1.    Δημιουργία ψηφιακών μακετών εκτύπωσης  για όλα τα σχολικά βιβλία
2.    Σύστημα barcode για διαλογή, συσκευασία και διανομή
3.    Ανασχεδιασμός εξωφύλλων
4.    Αναδιοργάνωση συστήματος παραγωγής και διανομής για αμβλύωπες και τυφλούς μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου