Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η επιρροή των δημοσκοπήσεων

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/03/2012_432232

Tου Πασχου Μανδραβελη


Από την Κυριακή του Πάσχα και μέχρι τις 29 Απριλίου, ένα θα είναι το θέμα συζήτησης: τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα γίνουν την τελευταία Κυριακή του Απριλίου. Σύμφωνα με τον νόμο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν στα κυριακάτικα φύλλα που κυκλοφορούν το Μεγάλο Σάββατο. Μετά θα αρχίσει η σπέκουλα. Επί δύο εβδομάδες, διάφορα ανώνυμα μπλογκ θα δημοσιεύουν πληροφορίες -πιθανώς με το αζημίωτο- για την εκλογική επιρροή των κομμάτων, πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, πόσα μένουν εκτός, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει αυτοδυναμία και άλλα τερπνά. Το αντιφιλελεύθερο και αντισυνταγματικό μέτρο της απαγόρευσης της πληροφόρησης και πάλι θα ενισχύσει την παραπληροφόρηση.

Το γράψαμε και παλαιότερα: «Το επιχείρημα υπέρ της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων είναι ότι “επηρεάζουν τους πολίτες”, εξ ου και η απαγόρευση δημοσιοποίησης των 15 μέρες προ των εκλογών. Αλλά πάλι και η αρθρογραφία επηρεάζει κάποιους ψηφοφόρους. Γιατί δεν αναστέλλεται επί δεκαπενθήμερο η έκδοση εφημερίδων, για να φτάσουν οι ψηφοφόροι ανεπηρέαστοι στις κάλπες; Και τι ακριβώς σημαίνει ”ανεπηρέαστος ψηφοφόρος”; Μόνο οι δικτατορίες χρειάζονται ανεπηρέαστους (δηλαδή “τούβλα”) ψηφοφόρους, ώστε να μεταφέρουν στην κάλπη τη μια και μόνη γραμμή. Σκοπός της δημοκρατίας είναι οι πολλαπλές επιρροές, η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση του ψηφοφόρου με όλους τους κινδύνους που η ελευθερία του λόγου εμπεριέχει» («Καθημερινή» 26/7/2007).
Φέτος όμως και πέρα από τη ρευστότητα -κάποιοι μιλούν για κατάρρευση- του πολιτικού σκηνικού υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για να αρθεί το αντιδημοκρατικό αυτό μέτρο. Το σκεπτικό για την απαγόρευση ήταν ο θρυλούμενος «επηρεασμός» των ψηφοφόρων τις τελευταίες 15 ημέρες. Λέμε «θρυλούμενος», διότι δεν μετρήθηκε ποτέ και δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Ετσι κι αλλιώς μόνο σε μια αναμέτρηση επετράπη η δημοσίευση δημοσκοπήσεων. Αλλά ας υποθέσουμε ότι κάποιοι επηρεάζονται διαβάζοντας τα γκάλοπ της τελευταίας εβδομάδας. Ποιοι είναι αυτοί; Οχι βέβαια όσοι σχηματίζουν άποψη με βάση τις θέσεις των κομμάτων. Πιθανώς να επηρεάζονται εκείνοι που προσδοκούν οφέλη από το κράτος και θέλουν ξέρουν ποιος θα είναι ο νικητής, ώστε την τελευταία στιγμή να ποντάρουν στο σωστό άλογο. Τώρα όμως το κράτος πτώχευσε και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα πελατειακά του δίκτυα. Αν κάποιοι ψηφοφόροι δεν το έμαθαν τότε τους αξίζει να «επηρεαστούν» όσο περισσότερο μπορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου