Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η Θάλασσα Μέσα Μου

ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΙ
 
Κυριακή 1 Απριλίου
Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, Η Θάλασσα Μέσα Μου
(Mar Adentro. Ισπανία – Γαλλία - Ιταλία, 2004, 125 λεπτά)
Την ταινία του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ, Η Θάλασσα Μέσα Μου παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία, την Κυριακή 1 Απριλίου και ώρα 8.30 μ.μ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ο παραπληγικός Ramon Sampedro είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς ένα ατύχημα που είχε στη θάλασσα στα χρόνια της νεότητάς του τον παρέλυσε από τον λαιμό και κάτω. Αρνείται να χρησιμοποιήσει καροτσάκι ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για να κινηθεί έξω από το δωμάτιό του, καθώς κάτι τέτοιο το θεωρεί προσβολή της αξιοπρέπειάς του, αποδοχή της κατάστασής του. Γι’ αυτόν πια μόνο ένα πράγμα είναι αξιοπρεπές και επιθυμητό, και αυτό είναι ο θάνατος. Γύρω από το κρεβάτι, οι άνθρωποι που περιτριγυρίζουν την καθημερινότητά του, πραγματικά τον αγαπούν και εμπνέονται από την αυτοκυριαρχία του, που του επιτρέπει ακόμα να αγαπά και να είναι δοτικός. Η δικηγόρος του, που πάσχει από εκφυλιστική ασθένεια, θα τον βοηθήσει να εκδώσει ένα βιβλίο με τα ποιήματά του και θα τον ερωτευτεί. Μια λαϊκή κοπέλα της περιοχής εμπνέεται από αυτόν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Η γυναίκα του αδερφού του τον φροντίζει με μια άνευ όρων αφοσίωση. Ο αδερφός του δεν θέλει να ακούσει για την επιθυμία του να πεθάνει, ο πατέρας, ο ανιψιός.
Σε όλους αυτούς θα απευθυνθεί ο Ramon για να τον βοηθήσουν στο σχέδιό του να πεθάνει καθώς οι νόμοι, η εκκλησία και οι συντηρητικοί ακτιβιστές καθιστούν εγκληματική την ευθανασία και τη συνέργεια σε αυτή.
Η ταινία βασίζεται στην πραγματική περίπτωση ενός παραπληγικού στη Γαλικία της Ισπανίας, που κατάφερε να δώσει τέλος στη ζωή του το 1998, μετά από ένα προσεκτικά σχεδιασμένο τρόπο, ώστε οι συμμετέχοντες στην ευθανασία του να μην έχουν νομικά πρόβλημα. Η ταινία αυτή δεν πραγματεύεται το θέμα της ευθανασίας αλλά την προσωπική ιστορία του Ramon Sampedro.
Ο γεννημένος στη Χιλή και διαμένων στην Ισπανία Alejandro Amenabar, στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από τη σκηνοθεσία, συγγράφει το σενάριο και συνθέτει τη μουσική των ταινιών του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου