Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αλλοι δεν θέλουν, άλλοι δεν μπορούν

http://www.ethnos.gr


Καλά κάνουμε και γκρινιάζουμε με τα μνημόνια. Ορθά αντιδρούμε για τα πολλά και επαχθή που μας επιβάλλονται κάθε τόσο. Δικαιολογημένα ζητάμε διεξόδους από μια ύφεση που μας πνίγει. Και θα είναι βλακεία αν δεν συνεχίσουμε τις αντιδράσεις αυτές, αν δεν δημοσιοποιούμε με κάθε δυνατό τρόπο την ανάγκη να ξεφύγουμε από το τέλμα της απόγνωσης και να ξανανιώσουμε την ελπίδα για καλύτερες μέρες.
Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε, δεν είναι αυτές οι πρακτικές που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Διότι δεν φτάνει να κραυγάζουμε τι δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε. Αυτονόητα είναι όλα αυτά. Χρειάζεται κι εμείς να μπούμε στο παιχνίδι. Και δεν εννοώ τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν βιώσει με λιγότερο ή περισσότερο οδυνηρό τρόπο την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι, που μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά επιλέγουν ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να επιβεβαιώνουν την ανικανότητά τους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Διάβασα χθες μία δήλωση του προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων για το γεγονός ότι διψάμε για επενδύσεις, αλλά βγάζουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό. Δεν ξέρω πόσο ειλικρινείς είναι οι προθέσεις του, αλλά η επισήμανσή του είναι σωστή. Μόνο κολακευτικό δεν είναι ν' ασφυκτιούμε από έλλειψη ρευστού και την ίδια ώρα να είναι «παρκαρισμένα» σε ξένες τράπεζες δεκάδες (ή εκατοντάδες;) δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικής προέλευσης.
Δυστυχώς υπάρχει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που όχι μόνο δεν βάζει πλάτη σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά ή επιδίδεται αδίστακτα στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος ή συνεχίζει απτόητο την κερδοσκοπία και τη φοροδιαφυγή που συστηματικά ασκούσε ή μεταφέρει τις επιχειρήσεις του και τα κεφάλαιά του στο εξωτερικό για να τα προστατεύσει και να προστατευτεί από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Και υπάρχει κι ένας αριθμός πολιτών -πολιτικοί και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης- που ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην πιο κρίσιμη ώρα της μεταπολεμικής ζωής του τόπου και απλώς παρακολουθούν την πορεία προς τον όλεθρο. 'Η και την επιταχύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου