Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ηρθε η ώρα να καταγγείλουμε τους διεφθαρμένους

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Την εβδομάδα που πέρασε δύο γεγονότα ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που όλοι γνωρίζουμε, όλοι συζητούμε για χρόνια, αλλά ελάχιστα βγαίνουν στο φως. Μιλάμε για τη διαφθορά που έχει εμποτίσει με- γάλα τμήματα της κοινωνίας - και κυρίως αυτά που έχουν σχέση με το κράτος. Η απάτη κατ’ εξακολούθηση στο ΙΚΑ Καλλιθέας ίσως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού ενδέχεται προσεχώς να μάθουμε και για πολλά άλλα παρόμοια κυκλώματα που λυμαίνονται τον ιδρώτα και τον μόχθο των δύσμοιρων ασφαλισμένων.


Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ του ξενοδόχου από τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης για να «ξεκολλήσουν» την εγκεκριμένη επένδυσή του είναι σαφές ότι δεν είναι ο μόνος. Είναι προφανές πως για εκατοντάδες άλλες επενδύσεις που τα προηγούμενα χρόνια εντάχθηκαν στα επιδοτούμενα προγράμματα του εν λόγω υπουργείου οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα έχουν πληρώσει το αναλογούν «λάδι» (2,5% του ποσού της επιδότησης) για να κάνουν τη δουλειά τους. Και επειδή η δωροδοκία είναι σαν το ταγκό και χρειάζεται δύο, είναι η ώρα να ανοίξουν στόματα. Να αρχίσουν να μιλάνε όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν πέσει θύματα τέτοιων πρακτικών από επίορκους εγκληματίες δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ έχουμε φτάσει, πλέον, είναι μοναδική ευκαιρία να τελειώνουμε με όλα αυτά τα χαμερπή ανθρωποειδή - είτε είναι δημόσιοι λειτουργοί, είτε γιατροί, είτε εφοριακοί, είτε πολεοδόμοι, είτε κάθε κατηγορίας σφραγιδοφύλακες που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συναλλασσομένων και εκβιάζουν. Ηρθε η ώρα όλοι μας να πούμε όχι στο λάδωμα, στο φακελάκι, στο δωράκι και να φτιάξουμε εξαρχής ένα νέο κράτος. Κακά τα ψέματα, τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν όλοι μας είχαμε εμποτιστεί σιγά-σιγά από αυτόν τον παραλογισμό και εκόντες άκοντες συμμετείχαμε συνεργούντες σε όλη αυτή την τεράστια διαφθορά που κινδυνεύει να μας πνίξει όλους.

ΜΑ ΘΑ πει κανείς, «αφού δεν έχει καταγγελθεί κάποιος όταν έπρεπε ώστε να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, πώς μπορείς να αποδείξεις ότι έδωσες στον τάδε υπάλληλο μίζα;». Σωστά, ενδέχεται να μην μπορεί να αποδειχτεί εκ των υστέρων, όμως μπορεί κάλλιστα η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτές με βάση τις καταγγελίες να πιάσουν το κουβάρι ανάποδα: μπορούν να ξεψαχνίσουν τα περιουσιακά στοιχεία των καταγγελλομένων και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα βρεθεί άκρη. Θα υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στην ευρύτερη οικογένεια τα οποία δεν θα δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις. Είναι τυχαίο μήπως πως τα καλύτερα και ακριβότερα σπίτια ανά την επικράτεια ανήκουν σε γιατρούς, εφοριακούς, πολεοδόμους, αλλά και σε πολλούς δικαστικούς; Ε, λοιπόν, αν υπάρχει θέληση και σοβαρή δικαστική συνδρομή, πολλά μπορούν να έρθουν στο φως και πολλά λαμόγια θα χάσουν τον ύπνο τους.

ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ τα προσωπικά μας δράματα ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας στην οποία μας οδήγησε το πολιτικό μας σύστημα. Ζούμε όλοι τις αγωνίες μας και δαγκώνουμε τα χείλη για να περάσει η μέρα, η βδομάδα, ο μήνας, μήπως και το κακό σταματήσει εδώ. Από την άλλη, όμως, δεν έχουμε πλέον καμιά δικαιολογία ώστε να αφήνουμε να συνεχίζουν να ανθούν δίπλα μας όλα αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής που μας έφεραν ως εδώ. Είναι ευκαιρία να τελειώνουμε άπαξ διά παντός με όλους αυτούς που μας μειώνουν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας και την πατρίδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε, καθώς δεν μπορούμε να τα περιμένουμε από το πολιτικό μας σύστημα, στο οποίο δώσαμε πολλές ευκαιρίες, αλλά αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν κι αυτό μέρος του προβλήματος - και μάλιστα με τις περισσότερες ευθύνες.

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ πίσω τις λογικές «μα, εγώ θα σώσω τον κόσμο;», γιατί, ναι, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πολλά απ’ αυτά που μας πληγώνουν και μας μαραζώνουν.
 http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου