Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτό άφησε ο Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο

Εκλογές|Πολιτική|νέα|δημοσκοπήσεις|ψηφοδέλτια|eklogika

  
Ανοιχτό άφησε ο Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, αλλά δεσμεύτηκε και πάλι ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτερος μισθός
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κάνοντας λόγο γα ανοιχτή διαπραγμάτευση με την τρόικα και σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαίωσε και πάλι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Στουρνάρας είπε για τον κατώτατο μισθό ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τον μειώσει, ενώ παράλληλα επικαλέστηκε ως αντίβαρο στην δυσκολία διαβίωσης την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των τιμών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το θέμα είναι δύσκολο και ανοιχτό για τους εταίρους, αν και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει απολύσεις. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η εξέλιξη των οικειοθελών αποχωρήσεων είναι καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του φόρου στα ακίνητα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και επιχειρείται η θέσπιση ενός απλούστερου φόρου, ενώ έκανε λόγο για δύο δυνάμεις, την ελαστικότητα του φόρου και την εισοδηματική ελαστικότητα. Εστίασε, ωστόσο, στη σημαντικότητα της έως τώρα επίτευξης των στόχων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος από το «χαράτσι» της ΔΕΗ , ενώ υπερασπίστηκε το νέο φορολογικό σύστημα, λέγοντας ότι όσοι έχουν κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα και 2-3 παιδιά -που είναι η συντριπτική πλειοψηφία-, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε ότι έχει να κάνει με την υστέρηση εσόδων, σημειώνοντας εμφατικά ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Σε άλλη ερώτηση για τα εργασιακά, και πιο συγκεκριμένα για το πότε θα υπάρξουν ξανά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτό θα επιτευχθεί όταν φύγει η τρόικα και αποκατασταθεί μια βιώσιμη οικονομία, που θα οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές. Επίσης, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι με την τρόικα γίνεται σκληρή και μεγάλη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής στους επικεφαλής της τριμερούς κυβέρνησης ότι συμφωνεί με τους στόχους προγράμματος αλλά διαφωνεί με κάποια από τα μέτρα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαφωνεί με τον Όλι Ρεν, όταν ο επίτροπος λέει ότι για την εκτός υπολογισμών ύφεση, δεν φταίνε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. «Ο κ. Ρεν έχει φερθεί πολύ φιλικά στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν φταίει μόνο η Ελλάδα για την ύφεση», λέγοντας ωστόσο ότι η ελληνική Οικονομία είχε ένα μεγάλο έλλειμμα.
Ακόμη, σε σχέση με τον λάθος πολλαπλασιαστή,  ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η τρόικα έχει ήδη κάνει βήματα βελτίωσης του Μνημονίου με την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και προέβλεψε μάλιστα ότι πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίου.
Αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό προχωρά καλά γενικά, αφού αποφεύχθη η χρεοκοπία, και πρόσθεσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα.
Ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης, όρισε το να μπορέσει η χώρα να φύγει οριστικά από το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ ως δεύτερο στόχο να μπει η Ελλάδα σε ένα δρόμο που θα την οδηγήσει στην έξοδο ξανά στις αγορές. Παράλληλα, προέβλεψε ότι το2014 θα είναι χρονιά μικρής αλλά πραγματικής ανάκαμψης.
Ο κ. Στουρνάρας σχολίασε και τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και οι σχέσεις είναι πλέον πάρα πολύ καλές. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη σχέση των πολιτικών αρχηγών μεταξύ τους, κάνοντας λόγο για βελτίωση κλίματος, κατανόηση και προσήλωση σε κοινό σκοπό. Προέβλεψε, δε, ότι αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Επίσης, σχετικά με τη σχέση του με τους βουλευτές και την κριτική που του έχει ασκηθεί, ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας έχει τις απόψεις του», ενώ σημείωσε ότι σημαντικό είναι «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος». Ανέφερε μάλιστα, ότι η δουλειά του υπουργού Οικονομικών είναι να λέει και αρκετά «όχι». «Δεν μπορώ να λέω ‘ναι’ και μετά στο Eurogroup να μου τα απορρίπτουν», είπε.
Τέλος, υποστήριξε ότι οι Καραμανλικοί βουλευτές που του επιτίθενται παρεξήγησαν τις προθέσεις του, όταν μίλησε για τα λάθη της περιόδου πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή που μας οδήγησαν ως εδώ και είπε ότι οι προθέσεις του ήταν να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου