Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγός εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων



Κυριακή, 17 Φεβρουάριος 2013
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων από μια σειρά φορείς και συλλόγους αναφέρεται στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Πολλές έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες έπονται.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και το κύριο μέρος των εκδηλώσεων των Ελευθέριων από την Περιφέρεια και τον Δήμο Ιωαννιτών.
Οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:
- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν κύκλο ομιλιών, στην αίθουσα αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 ο Αθανάσιος Δάλλας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδας θα μιλήσει με θέμα: «Βαλκανικοί Πόλεμοι-Η συμβολή των Ελληνίδων στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ηπείρου».
Προλογίζει η υπεύθυνη της ομάδας συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Ιωαννίνων, Υβόννη Σακκά. Ώρα έναρξης: 18.45. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
- Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Οι ζωγράφοι των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13», καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η απελευθέρωση της Ηπείρου 1912-13» που διοργανώνει η VIIIη Μεραρχία Πεζικού από 15 μέχρι 25 Φεβρουαρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.
Το κοινό θα μπορεί να τις επισκέπτεται ελεύθερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.
Τα έργα που παρουσιάζονται στις εκθέσεις προέρχονται από τη συλλογή του Γ’ Σώματος Στρατού, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Στρατιωτικό Μουσείο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου «Χάνι Εμίν Αγά» (Ιωάννινα), το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά (Σέρρες), τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης –Ιωαννίνων, τη συλλογή πινάκων Β. Νικόλτσιου, το διαγωνισμό των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών και ιδιωτικές συλλογές (έκθεση φωτογραφίας).
- Έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο του Π. Πουλίδη, διοργανώνει στα Παλιά Σφαγεία ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ιωαννίνων της ΕΡΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Παράλληλα, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όλες τις εργάσιμες ημέρες, προβολές ταινιών τεκμηρίωσης υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου για τα σχολεία όλης της Ηπείρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από 11 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
- Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας Γιάννη Μπράτη με τίτλο «Από τον επίσημο εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου (1975-2012), με τον φακό του Γιάννη Μπράτη» στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου της ΕΗΜ «Κώστας Φρόντζος» (Μιχ. Αγγέλου 42).
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, ενώ Δευτέρα και Τετάρτη η έκθεση θα λειτουργεί και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
- Στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8 μ.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων, ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων διοργανώνουν εκδήλωση μας με θέμα: Παλιά Γιαννιώτικα Τραγούδια. Συμμετέχει η Χορωδία Γιαννιωτισσών Κυριών Αγ. Μαρίνης. Διευθύνει η Γεωργία Καρβούνη. Συνοδεύουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων. Προλογίζει η Μαίρη Μ. Κωστή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
- Το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών οργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ως και για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (17-2-1914). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 18.30 στα γραφεία του ιδρύματος (Κουγκίου 1α, 6ος όροφος). Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ιδρύματος Ξενοφών Κουντούρης με θέμα «Ηπειρωτική εποποϊία 1908 - 1916». Θα ακολουθήσει το κόψιμο της πίτας για το 2013.
- Τη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 18.00 το σωματείο Πνευματικός Φάρος Ιωαννίνων οργανώνει ομιλία στην αίθουσά του (Ι. Καβάσιλα 6- πλησίον ΙΚΑ) με ομιλήτρια τη φιλόλογο και συγγραφέα Μαίρη Κωστή. Θέμα της ομιλίας: Η γυναίκα στον αγώνα για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
- Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την στήριξη της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, συνδιοργανώνουν συμπόσιο με Θέμα ''Ομογενείς και Φιλέλληνες Εθελοντές στους Απελευθερωτικούς Αγώνες 1912-13'', στο Μουσείο Βρέλλη στο Μπιζάνι, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.
Η εκδήλωση ξεκινάει στις 11 με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον Μπιζανομάχων και στις 12 καλωσόρισμα από τον Κωνσταντίνο Βρέλλη, Διευθυντή Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη .
Η εισαγωγική ομιλία «Εθνοευεργεσία στους απελευθερωτικούς αγώνες και
Οικονομικός Πατριωτισμός σε περιόδους οικονομικής κρίσης», θα γίνει από τον Ανάστο Δημητρόπουλο, Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών.
Χαιρετισμοί: Laurie Weitzenkorn, Counselor for Public and Educational Affairs - Διευθύντρια Δημοσίων και Μορφωτικών Υποθέσεων Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα, Φρίξος Πούρλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, και Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Το πρόγραμμα ομιλιών έχει ως εξής:
Συντονιστής: Σοφία Μιχαλοπούλου, Δημόσιες σχέσεις Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών
Α’ θεματική ενότητα: ''Εθελοντές Φιλέλληνες και Απελευθερωτικοί Αγώνες 1912-1913''- Παρουσίαση του βιβλίου:«Ένας Αμερικανός στρατιώτης υπό την Ελληνική σημαία 1912- 1913»
Τα απομνημονεύματα ενός Φιλέλληνα εθελοντή (Thomas Hutchison) από την πολιορκία του Μπιζανίου και την Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων.
Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγής Βαρβιτσιώτης, Ιστορικός, υποψ. Διδάκτωρ διεθνών, ευρωπαϊκών και στρατηγικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
- "Αμερικανοί στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ού αι.: εθελοντισμός και ανθρώπινα δικαιώματα Vs γεωπολιτικής;"
Βασίλης Τραφαλής, Υπ. Δρ. Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής Παν/μίου Αθηνών
Ξενοφών Μονίαρος, Ιστορικός
- «Το κίνημα των Γαριβαλδινών και οι απελευθερωτικοί αγώνες 1912-1913 »
Μιχάλης Μαρτσέκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Κόνιτσας
Β’ θεματική ενότητα: "Εθελοντές Ομογενείς και Απελευθερωτικοί αγώνες’’
-"Ιερός Λόχος Αμερικανών»
Γεώργιος Βαγενάς, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής
-Ιερός Λόχος Κρητών Φοιτητών
Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων
- Απελευθέρωση Μπιζανίου και Ιωαννίνων
Γεώργιος Γκορέζης, Πρόεδρος Ενώσεων Αποστράτων Ελληνικού Στρατού - παράρτημα Ιωαννίνων
- Ο Ελληνισμός της Ρωσίας, της Μικρασίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στους Βαλκανικούς Πολέμους
Ιωάννα Κονδύλη, Επίτιμος Πρέδρος Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνασσείου Ιδρύματος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών Καταληκτήρια ομιλία: «Ελλάδα - το όραμα για Ελπίδα και Φως στο μέλλον»
Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής.
- Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων του ελληνικού στρατού και εθελοντών μαχητών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, θα γίνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανωλιάσσας.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην θέση «Εικόνισμα» της τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας.
- Ομιλία από τον ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Τάσιο, με θέμα, «Ιστορικό κατασκευής του οχυρού του Μπιζανίου», θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Ηπείρου.
Επίσης, με ανακοίνωση γίνεται γνωστό πως ο καθηγητής θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Επιφυλλίδες» και θα υπογράψει αντίτυπα στο βιβλιοπωλείο Γραμμή (Μεγάλου Αλεξάνδρου 124 στα Ιωάννινα), την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 έως 13.00.

Το πρόγραμμα των Ελευθέριων
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθέριων, το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:
- Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου. 12.00: Δοξολογία στον Iερό Nαό Aγίου Nικολάου Tσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Hρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» (Δήμος Δωδώνης).
- Τρίτη 19 Φεβρουαρίου
10.30: Επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου: Τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση-Αναπαράσταση παράδοσης οχυρών Μπιζανίου από την VIII Μεραρχία
11.45: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων- Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
20.00: Απονομή Χρυσού Μεταλλίου Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννιτών και στην VIII Μεραρχία Ηπείρου - Κατσιμήτρος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και στρατιωτικά εμβατήρια και τραγούδια εποχής 1912-1913 στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στη Ζωσιμαία Ακαδημία.
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου