Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Με το αγροτικό ζήτημα και τη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.



Η κυβέρνηση φαίνεται να αναβάλει, επί του παρόντος, τις οριστικές αποφάσεις για τη φορολογία των ακινήτων, επιδιώκοντας να μην ανοίξει έναν ακόμη κύκλο αντιδράσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι επείγον και δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξουν ακόμη και ελαφρύνσεις σε ομάδες ιδιοκτητών, (π.χ. ανέργων) τουλάχιστον συγκριτικά με το σημερινό καθεστώς του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ.Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου,
ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, τόνισε: «Συζητήσαμε γενικά για την οικονομία και το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς επίσης και τι θα γίνει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη». Ο κ. Στουρνάρας, σχετικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που μας βιάζει. Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση και δεν ισχύουν τα σενάρια που ακούγονται».
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη οι κυβερνητικές προτάσεις για το αγροτικό ζήτημα είναι:
Απέναντι στα «μπλόκα» των αγροτών, η κυβέρνηση πρότεινε:
- εφαρμογή φθηνού «νυκτερινού» ρεύματος από τον Ιούλιο
- αύξηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου πετρελαίου κατά 30 εκ. ευρώ και συνολικά στα 160 εκατομμύρια (από 130 εκ. που είχε προϋπολογισθεί) σε δύο δόσεις
- επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ ύψους 300 εκ. ευρώ με παράλληλη εκκαθάριση των μητρώων ώστε να εισπράττεται από τους πραγματικούς αγρότες
- επέκταση του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με δύο επιπλέον έτη εργασίας, αγρότες που έχουν ήδη συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (κόστος 7 εκ. ευρώ ετησίως)
- τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΑΤΕ, με στόχο, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, «κανείς αγρότης να μη χάσει τη γη του».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία, ενώ τόνισε ότι «τα νέα παιδιά πρέπει να στραφούν στην ύπαιθρο». Επίσης ανέφερε ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί όπως είχα ζητήσει, το ζήτημα των αγροτών μας συζητήθηκε στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Και καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης, που δίνει προοπτική και στους υπάρχοντες σήμερα αγρότες.
Συζητήσαμε κυρίως για την πραγματική οικονομία, για την ανάπτυξη, για τα σημεία στα οποία πονάει η κάθε ελληνική οικογένεια, η κάθε ελληνική επιχείρηση, για τον άνεργο. Και είπαμε η επόμενη συνάντησή μας να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κοινωνία, στις ευπαθείς ομάδες, στους ανάπηρους, στους μακροχρόνια άνεργους, στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, στη δυνατότητα να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτεπιστασία με κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ.
Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που φτάνει μέχρι το 2020. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η χώρα μας να έχει ένα αξιόλογο πακέτο στα χέρια της, γιατί με αυτό θα τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσουν συμβολικά μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες για τους οποίους συζητήσαμε, να λυθούν θέματα τα οποία χρόνια μας απασχολούν ως χώρα όπως είναι τα ναυπηγεία.
Και βεβαίως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα φιλικά για τους πολίτες. Για παράδειγμα, ήταν πολύ σημαντικό ότι τελείωσε η αδικαιολόγητη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της υπεύθυνης στάσης κάποιων συνδικαλιστών σε σχέση με την ανεύθυνη στάση κάποιων άλλων. Κι είναι σημαντικό να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».
Τέλος, ο κ. Κουβέλης κατά την αποχώρησή του, τόνισε ότι «αναφερθήκαμε στη σύνοδο κορυφής. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το τι θα εξασφαλίσει η χώρα μας εκεί. Αντιμετωπίσαμε τα ζητημάτα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρχουν για τους αγρότες. Υπήρξε πρόταση από τη μεριά μου να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους άνεργους, τους νέους και τις νέες. Σας είναι γνωστό ότι ήδη έχουν αρχίσει και καταβάλλονται χρήματα αναφορικά με οφειλές του ελληνικού δημοσίου με σκοπό μία αναθέρμανση στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου