Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Μπαίνει και στο Μηχανογραφικό η Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων



Όλα δείχνουν ότι το νέο Τμήμα θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά – Έτοιμο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από πλευράς υποδομών

Στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων για το 2015 αναμένεται να περιληφθεί και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όλα δείχνουν ότι μετά από πολυετή καθυστέρηση, επίσης όμως και προσπάθεια από τις πρυτανικές αρχές και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, η Αρχιτεκτονική που θα αποτελέσει τον πρώτο βασικό πυλώνα για την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Τις σχετικές διαβεβαιώσεις φαίνεται πως έλαβαν οι πρυτανικές αρχές στη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη Τρ. Αλμπάνη η Αρχιτεκτονική έχει πάρει το δρόμο της, ενώ το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο από πλευράς υποδομών και έχει προχωρήσει στην κάλυψη του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα πρώτα τρία έτη.
Επίσης έχουν ήδη οριστεί τα τρία πρώτα μέλη ΔΕΠ του τμήματος, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία για την διοικητική υποστήριξή του.
Προβληματίζει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αυτή την περίοδο όπως και όλοι οι φορείς του Δημοσίου, σχετίζεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση διαγωνισμών προκήρυξης έργων.
Η αιτία για την αδυναμία δεν είναι άλλη από την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων που αδυνατούν να προσέλθουν στους διαγωνισμούς, αφού δεν διαθέτουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες.
Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε πως εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια είναι η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των διαγωνισμών από το ερχόμενο Οκτώβριο αφού θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. “Είναι ένα αρκετά δύσχρηστο σύστημα που απαιτεί τη διπλάσια δουλειά των υπηρεσιών για να ολοκληρωθεί μια διακήρυξη”, σημείωσε.
Ομαλή η ροή χρηματοδότησης από την Περιφέρεια
Ο αναπληρωτής πρύτανης διευκρίνισε με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για την “Δημιουργία Κέντρου Αριστείας”, ότι δεν πρόκειται για κάποιο νέο πρόγραμμα ή για νέες δράσεις, αλλά για τον τίτλο ενός έργου που εντάσσεται στη “Νέα Γνώση” και περιλαμβάνει συνολικά 26 ερευνητικά προγράμματα.
Τα προγράμματα αυτά έχουν εγκριθεί τα προηγούμενα χρόνια και αφορούν παραγωγικούς τομείς τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου, όπως είναι η υγεία, τα αγροδιατροφικά, το περιβάλλον, η πληροφορική, ο πολιτισμός, η αρχαιολογία, τα αρωματικά φυτά κ.ά.
“Η χρηματοδότηση του προγράμματος “Νέα Γνώση” από την Περιφέρεια είναι ικανοποιητική. Το πρόβλημα όμως στη χρηματοδότηση αναφέρεται στα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών, και σχετίζονται με πόρους για την έρευνα και την καινοτομία”, σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Τα συστήματα αξιολόγησης
Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται για πολλοστή φορά για τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στα πέντε πρώτα της χώρας και να θεωρείται ένα από τα καλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. “Τα συστήματα αξιολόγησης όμως πολλές φορές δεν έχουν σαφή κριτήρια, γιατί βάζουν ψηλά το μέγεθος κάθε Ιδρύματος, τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης διακρίνονται για την ποιότητα στην έρευνα, όμως γενικότερα τα συστήματα αξιολόγησης δεν εμπεριέχουν μία σαφή λογική και δίκαιη κατάταξη”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου