Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ψηλά Τακούνια, Πέδρο Αλμοδόβαρ

  Αρχική
Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» την ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Ψηλά Τακούνια» (Tacones lejanos, Ισπανία 1991, 112΄).
Σχετικά, ο ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου, κινηματογραφιστής Παναγιώτης Κράββαρης αναφέρει:

Καθώς η Ρεμπέκα περιμένει τη μητέρα της στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, τη γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιό Μπέκι ντελ Πάραμο, που επιστρέφει από το Μεξικό μετά από πολλά χρόνια απουσίας, ξέρει ότι πάντα ζούσε στη σκιά της και ότι ο γάμος της με τον Μανουέλ θα καταλήξει σε διαζύγιο. Ο Μανουέλ, παλιός εραστής της μητέρας της και ιδιοκτήτης του καναλιού στο οποίο δουλεύει ως παρουσιάστρια ειδήσεων, βρίσκει διαρκώς ερωμένες καθώς η προσκολλημένη στη μάνα της Ρεμπέκα δεν τον ικανοποιεί πια. Η μάνα παραμένει μια λαμπερή σοουγούμαν, που αγχώνεται περισσότερο για την εμφάνισή της, το γήρας και τους συντρόφους της παρά για τη σχέση της με την κόρη της, και γρήγορα αναζωπυρώνει την ερωτική σχέση της με τον Μανουέλ. Ένα μήνα μετά από μια βραδινή έξοδο των τριών σε ένα καμπαρέ για τραβεστί όπου γίνεται ένα σόου μίμησης των τραγουδιών της Μπέκι, ο Μανουέλ δολοφονείται στο σπίτι του και η έρευνα για τον ένοχο οδηγεί στη Ρεμπέκα και τη μητέρα της.
Ο χαοτικός γυναικείος ναρκισσισμός είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος και η κινητήριος δύναμη της αφήγησης της ταινίας αλλά και το αντικείμενο της ειρωνείας και της κωμωδίας, σε έναν κόσμο που οι άντρες είναι είτε μάτσο αρσενικά και επιβήτορες είτε συναισθηματικοί αμφιφυλόφιλοι και διαστροφικοί. Μια σειρά από απίθανες συμπτώσεις στα όρια του σουρεαλισμού οδηγεί τις γυναίκες του Αλμοδόβαρ σε ακραίες πράξεις, κάνοντας εν τέλει ένα παιχνιδιάρικο σχόλιο πάνω στην τραγικότητα των οικογενειακών αλλά και των ανθρώπινων γενικότερα σχέσεων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου