Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

4o Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στα Ιωάννινα

Αρχική

Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ η Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας σε συνεργασία με  το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου, την ταινία του Christian Wagner «Βωβή λαχτάρα – Η κόρη του πολέμου» με τους: Labina Mitevska, Senad Basic, Katrin Sass, Joelle Ludwig. (Γερμανία 2006, 103΄). Με μεγάλη ευαισθησία σκηνοθετεί ο Christian Wagner την Οδύσσεια μιας νεαρής Βόσνιας που αναζητά τη χαμένη στον πόλεμο κόρη της και την βρίσκει μετά από 10 και πάνω χρόνια στη Γερμανία. Παράλληλα, ο σκηνοθέτης μεταφέρει στην οθόνη ένα κομμάτι σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Νηφάλια, αλλά και ποιητική αφήγηση, μελαγχολικές, τρυφερές εικόνες από τον διακεκριμένο κάμεραμαν Thomas Mauch και με την συγκλονιστική ερμηνεία από την Labina Mitevska.
Το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» θα προβληθεί η ταινία του Dani Levy «Ποντάροντας στον κύριο Zucker» με τους: Henry Hübchen, Hannelore Elsner, Udo Samel (Γερμανία, 2004, 95΄). Έχει κερδίσει το Γερμανικό Κρατικό Βραβείο 2005: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας και Καλύτερης Μουσικής και το Βραβείο Ernst Lubitsch 2005: Καλύτερης Κωμωδίας. Ο Dani Levy αφηγείται με ανελέητο χιούμορ, σπιρτάδα και ειρωνεία την ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας που χωρίστηκε από την ανέγερση του Βερολινέζικου Τείχους, παρέμεινε έκτοτε χωρισμένη και τσακωμένη και ξανασυναντιέται τώρα στο Βερολίνο του σήμερα για την κηδεία της μάνας. Μια ξεχωριστή «εβραϊκή» κωμωδία, η πρώτη που γυρίζεται στη Γερμανία από την εποχή που καλλιτέχνες όπως ο Lubitsch και ο Wilder βρέθηκαν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
Το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» θα προβληθεί η ταινία του Hans Christian Schmid «Τι απομένει» (Γερμανία, 2012, 88΄) με τους: Corinna Harfouch, Lars Eidinger, και Sebastian Zimmler, ταινία που αποτέλεσε επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Μπερλινάλε. Ένα Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, ο Günter και η Gitte, οι οποίοι ζουν σε ένα πολυτελές σπίτι στην εξοχή, χαίρονται με την επίσκεψη του γιου τους Marko και του εγγονού τους Zowie από το Βερολίνο. Ο Marko πιθανόν να βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας συγγραφικής καριέρας. Ο άλλος γιος τους, ο Jacob, έχει πρόσφατα ανοίξει ένα οδοντιατρείο στην περιοχή. Η ζωή μοιάζει να κυλά με τάξη και ασφάλεια μέχρι που η Gitte, η οποία πάσχει πολλά χρόνια από κατάθλιψη, εξομολογείται στην οικογένεια ότι σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά της. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν. Το προσωπείο της δήθεν ιδανικής οικογένειας θρυμματίζεται...
Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» θα προβληθεί η ταινία «Πριν ένα χρόνο το Χειμώνα», σε σενάριο και σκηνοθεσία της βραβευμένης με Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το «Πουθενά στην Αφρική») Caroline Link, σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα Aftermath του Scott Campbell, με τους: Karoline Herfurth, Josef Bierbichler, Corinna Harfouch, και Hanns Zischler. (Γερμανία, 2008, 128΄). Ο 19χρονος Άλεξ δίνει τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του παραλύει. Ενοχή, απώλεια, πένθος, αυτά τα βαθειά οδυνηρά συναισθήματα που βασανίζουν τη μάνα, την αδερφή, τον πατέρα, γίνονται εικόνες που μιλούν διακριτικά, συγκρατημένα, αινιγματικά, σιγανά, αλλά με δύναμη και ένταση γι’ αυτόν τον χρόνο χωρίς τον Άλεξ. Εικόνες που αντανακλούν την απουσία και την παρουσία του. Δυνατές κινηματογραφικές στιγμές με δυνατές ερμηνείες μεγάλων Γερμανών ηθοποιών, σε μια από τις πιο ιδιαίτερες γερμανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου