Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αύριο, 30 Ιανουαρίου η γιορτή των τριών Ιεραρχών


Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις ιεράρχες 


Αύριο 30 Ιανουαρίου η γιορτή των τριών Ιεραρχών με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων.
Ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε; 
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.
  Παρόλο που και οι τρεις γεννήθηκαν περί τον 4ο αιώνα μ.χ.  εντούτοις εξακολουθούν να τιμούνται με την ίδια λαμπρότητα σε όλο το χριστιανικό κόσμο μέχρι και σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι αποτελούν ζωντανά παραδείγματα ανθρώπων που έζησαν όπως ο Θεός ορίζει, φωτίστηκαν από τη χάρη του και δίδαξαν με τον τρόπο ζωής τους όχι μόνο τους ανθρώπους της εποχής τους αλλά και όλες τις επερχόμενες γενεές.
   Στο πρόσωπο των τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε ο αρμονικός συνδυασμός της Κλασσικής παιδείας και του Χριστιανικού κηρύγματος. Χρησιμοποίησαν, δηλαδή, οι τρεις Δάσκαλοι τη φιλοσοφία και τη ρητορική για να μεταδώσουν στους απλούς ανθρώπους το Λόγο του Θεού.Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. 
   Επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου